4 porce
Ingredience pro mrkvové pyré
- 0,5 kg mrkve
- 20 g cukru
- 16 g soli
- 160 g vody
- 100 g másla
- 400 g 33% smetany
Postup přípravy
1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. Cukr, sůl, vodu, máslo a smetanu dejte do hrnce.
3. Přidejte nakrájenou mrkev a vařte doměkka.
4. Rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník (chi-
nois).
Čerstvá mrkev – suroviny
2 mrkve
Postup přípravy
Mrkve oloupejte a na mandolíně nakrájejte na tenoučké dlouhé plátky do ledové vody, aby se zkroutily.
Grilovaná a nakládaná mrkev – suroviny
- 6 mrkví i s natí
- cukr
- vinný ocet
- sůl
- olivový olej
Postup přípravy
1. Nať z mrkví otrhejte a dejte stranou.
2. Připravte si sladkokyselý nálev v poměru 2 : 1 : 1 (voda / cukr / vinný ocet).
3. Přiveďte k varu, ale nesvařujte!
4. Oloupejte jednu mrkev, nakrájejte ji na tenká kolečka a zalijte vroucím nálevem. Zbylé mrkve dobře omyjte a očistěte houbičkou bez saponátu! Neloupejte.
5. V míse je smíchejte s trochou oleje a soli – takto je vložte do rozpáleného grilu.
6. Průběžně otáčejte do hotova (mrkví snadno projede párátko nebo špejle).
7. Otáčejte jen tak rychle, aby se mrkev stihla pořádně opálit, ideálně na přímém ohni.
Pesto z mrkvové natě – suroviny
- 150 g natě z mrkve
- 125 g extra virgin olivového oleje
- 50 g parmazánu
- 50 g parmazánového oleje
- 125 g piniových oříšků
- 15 g ančovičkové esence
- 10 g citronové kůry
- 25 g citronového oleje
- 5 g česneku
- 5 g šalotky
Parmazánový olej
Na parmazánový olej seberte všechny ořezy/okraje z parmazánu, které najdete, zalijte řepkovým olejem jen tak, abyste je zakryli, a nechte na mírném ohni pomalu táhnout asi jednu hodinu. Sceďte, vychlaďte.
Postup přípravy
1. Šalotku nakrájejte najemno, česnek oloupejte a nasekejte najemno, parmazán nastrouhejte najemno.
2. Orestujte piniové oříšky.
3. Umixujte se všemi ostatními ingrediencemi.
4. Dochuťte solí, je-li potřeba.
Pošírované vajíčko – suroviny
- 4 ks vejce
- ocet kvasný lihový
V hrnci si zavařte vodu společně s octem a připravte si zastřená vajíčka, tzn. do vroucí vody s octem jednotlivě vyklepněte vajíčka a nechte je 2 minuty povařit.
Servírování
Do hlubokého talíře nandejte mrkvové pyré, pošírované vajíčko a doplňte pestem z natě, mrkví připravenou na grilu, plátky čerstvých i nakládaných mrkví.