Ingredience
- 7 dlouhých a 2 malé červené chilli papričky
- 2 šalotky
- 5 cm galangalu
- 1 citronová tráva
- 20 g koriandrových stonků
- kůra z 1 kafírové limety
- 1 lžička restovaného kmínu
- 1 lžička restovaných koriandrových semínek
- 5 kuliček bílého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička krevetové pasty
Dále budete potřebovat
- asi 2 kg slávek
- 50 g naší curry pasty
- 500 ml kokosového mléka
- 1 lžička kokosového cukru
- 1,5 lžíce rybí omáčky
- 4 listy kafírové limety
- pár listů thajské bazalky
- zelenina dle vaší preference, nakrájená nadrobno (mrkev, řapíkatý celer, paprika, kukuřice, …)
- listy koriandru na dozdobení
Postup přípravy
1. Veškeré ingredience na curry pastu utřete v hmoždíři nebo ve výkonném mixéru. Vzniklou pastu můžete uchovat v lednici (ve skleničce, zakápnutou olejem) dlouhé týdny. Doporučujeme jí připravit rovnou větší množství a pak jen odebírat.
2. Mušle očistěte, ponořte je do studené osolené vody, oškrábejte z nich případné chloupky a nečistoty. Vyhoďte mušle rozbité a ty, které se nezavírají, ani když do nich klepnete nožíkem.
3. V pánvi wok si rozehřejte lžíci sezamového oleje, přidejte curry pastu a pár minut restujte. Přihoďte vaši zeleninu, znovu zarestujte, zalijte kokosovým mlékem a přidejte zbylé ingredience. Nechte dvě minuty povařit, ochutnejte, případně dosolte/doslaďte a přihoďte mušle. Dobře promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte cca 5 minut vařit, dokud se mušle zcela neotevřou.
4. Můžete servírovat, dozdobte čerstvým koriandrem a polovinou limety.