Ingredience
- 6 ks červená sladká špičatá paprika
- 10 ks čerstvá sladká zralá rajčata (můžeme použít i cherry nebo tomino rajčátka 750 gramů)
- 4-6 ks vajíčka (minimálně jedno vejce na porci)
- 6 ks stroužků česneku
- 1 marokánská chilli paprička čerstvá
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžíce černého mletého koření
- 1-2 lžičky soli
- olivový olej
- petržlenová nať
Postup přípravy
1. Na prudkém ohni restujeme špičaté papriky na oleji, dokud nejsou z vrchní strany na povrchu začernalé a zmenší objem přibližně o polovinu (cca 10-15 minut). Přidáme nadrobno nakrájený česnek a chilli papričku.
2. Krátce orestujeme, tak aby se česnek nespálil a nezhořkl. Následuje černý mletý pepř, uzená a sladká paprika. Restujeme pár vteřin na uvolnění vůně koření.
3. Přidáme nakrájená rajčata, posolíme, vše dobře promícháme a vaříme na vysokém ohni prvních 10-15 minut zakryté. Následně stáhneme oheň na minimum a vaříme dalších 45 minut odkryté, aby se pomalu odpařovala šťáva. Nechceme výsledke příliš vodnatý, ale ani ne příliš suchý. Během vaření promícháváme minimálně.
4. Na konci si lžící uděláme jamky, do kterých vložíme vajíčko, tak aby žloutek zůstal celý. Vajíčka posolíme, pokořeníme podle potřeby, pánev zakryjeme a vaříme 5-10 minut nebo než se uvaří bílek. Chceme, aby se nám žloutek rozléval. Posypeme čerstvou petrželkou a servírujeme s čerstvým pečivem, nejlépe pita chlebem.