Spaghetti aglio e olio jsou ideálním řešením na chvíle, kdy doma nemáte téměř nic, vařením nechcete strávit víc než 10 minut, a přitom nehodláte dělat žádné kompromisy, co se týče chuti.
Základní suroviny, tedy těstoviny, česnek, kvalitní olivový olej a chilli, můžete mít doma celé týdny. A množství česneku, oleje a chilli se nebojte upravit dle své chuti (a toho, jestli vás ten den čekají ještě nějaké společenské události). Pro výživnější jídlo spolu s česnekem opečte i tenké plátky cukety a krevety, v oleji nechte rozvonět pár plátků ančoviček nebo jídlo posypejte pangritatou.
Špagety aglio e olio (e peperoncino)
Na 1 porci potřebujete:
- 100 g semolinových špaget
- Sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
Volitelně:
- Čerstvé či sušené chilli
- Parmezán
- Hladkolistá petržel
Postup
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu v hodně osolené vodě na skus.
- Mezitím na pánvi, kam se posléze vejdou i špagety, velice pozvolna zahřívejte alespoň dvě lžíce oleje s tenkými plátky česneku a nadrceným chilli dle chuti. Česnek se nesmí spálit, ale jen do oleje pustit chuť a vůni.
- Když jsou špagety al dente a česnek měkký, kleštěmi přímo z hrnce přihoďte těstoviny do pánve, prohřejte a případně zřeďte trochou vody z jejich vaření.
- Ihned podávejte nebo ještě přidejte sekanou petržel a strouhaný sýr.