V Neapoli by nás za označení „pizza“ placky z tvarohu a špaldové mouky hnali, ale naštěstí se nemusíme žádnému gastro-lingvistickému soudu zpovídat. Tvarohovou pizzu si dopřejte jako rychlou a zdravou večeři. Je v ní totiž podstatně méně mouky než v klasické pizze a díky obsahu bílkovin v tvarohu, vejci i obloze je přitom dost sytá.
Tvarohová pizza se špaldovou moukou
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vejce
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- ½ lžičky soli
Na potření:
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička oregana
- ½ lžičky soli
- Olivový olej
Na obložení:
- 2 mozzarelly
- 50 g kvalitní šunky
- ½ kelímku cottage sýru
- 1 hrst cherry rajčat
- 1 hrst mražené kukuřice
- Čerstvá bazalka
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C.
- Tvaroh smíchejte s vejcem, moukou a solí, stěrkou nebo lžící rozetřete těsto v 5mm vrstvě na papír a dejte na 10 minut předpéct. Během pečení se může korpus nafouknout, ale stačí ho pak propíchnout nožem a zase splaskne.
- Mezitím si ochuťte rajčatový protlak prolisovaným česnekem, oreganem, solí a trochou olivového oleje, natrhejte mozzarellu a pokrájejte šunku a rajčátka.
- Předpečený korpus potřete protlakem, obložte dalšími surovinami kromě bazalky, zakápněte olejem a vraťte ještě na 5 až 10 minut do trouby, aby se sýr roztekl a zezlátl. Posypejte čerstvou bazalku, nastříhejte nůžkami (ano, čtete správně, dejte nůžkám šanci!) na čtverce a podávejte.
Další dobré kombinace: Příště pizzu obložte rajčatovým základem, tuňákem z plechovky, černými olivami, proužky červené cibule a kukuřicí (mraženou či sterilovanou). Použít můžete i pesto, sušená rajčata, špenát, tenké plátky žampionů, sušenou šunku či všelijaké sýry (parmezán, gorgonzola, niva, camembert).