skip to main content

Láska, co trvá věčně? Ta k pizze! Aneb Jak na domácí pizzu v růžové verzi

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Dobře, nebudu se vám snažit namluvit, že díky přidání červené řepy je tahle pizza o poznání zdravější než ta klasická, ale… Alespoň o něco hezčí snad bude! Výroba domácího těsta na pizzu je navíc naprosto jednoduchá a připravit ho můžete až dva dny předem – umí totiž kynout i v lednici. Místo klasického suga ho potřete rukolovým pestem a radujte se nejen z chuti, ale i krásné barvy.

Reklama

Na dvě velké pizzy potřebujete:

  • 250 g předvařené řepy
  • 300 g hladké mouky 00
  • 180 ml teplé vody
  • ¾ lžičky instantního droždí
  • 3/4 lžičky soli
  • olivový olej

Na obložení:

  • pesto
  • mozzarella
  • cherry rajčata
  • olivy
  • červená cibule
  • rukola

Na rukolové pesto:

  • 60 g rukoly
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ lžičky soli
  • 40 g parmezánu
  • 6 lžic olivového oleje
  • hrst bazalky (lze vynechat)
  • 30 g mandlí nebo slunečnice
Reklama

Postup

  1. Řepu kupte ideálně zavakuovanou předvařenou, případně ji vcelku neoloupanou v osolené vodě uvařte (to dle velikosti trvá až 2 hodiny) nebo při 200 °C zabalenou v alobalu upečte (v troubě potřebuje asi hodinu, ale můžete ji přihodit k pečení něčeho jiného) a po vychladnutí oloupejte. V každém případě pak řepu rozmixujte dohladka. Pokud vám nějaká zbude, použijte ji do sushi sendvičů onigirazu.
  2. Mouku, vodu, droždí, sůl, lžíci oleje a řepné pyré asi 10 minut rukama nebo v robotu zpracovávejte – díky tomu se vám pak těsto nebude při tvarování pizzy trhat. Vytvořte 2 až 3 bochánky, které naolejujte, přikryjte fólií a nechte buď 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo 12 až 48 hodin v lednici kynout. Kynutí přes noc v lednici se hodí, hlavně když chcete mít vše nachystané dopředu a před pečením pizzy už nečekat na vykynutí.
  3. Hodinu před použitím těsto vyndejte z lednice. Z pečicího papíru si vystřihněte čtverce o velikosti pizzy, troubu s plechem vyhřejte na maximum (alespoň 200 °C, ideálně ale 250 °C a více), a pokud máte, dejte zahřát i pizza kámen.
  4. Rukama pak z těsta vytvořte co nejtenčí placky o velikosti papíru a přímo na něm je obložte dle chuti. Potřete kupovaným nebo domácím pestem. Na to stačí vroucí vodou spařit rukolu, pořádně ji vymačkat a rozmixovat s ostatními ingrediencemi. Pizzy pak obložte sýrem, rajčaty, olivami a cibulí, podle chuti ještě zlehka zakápněte olejem a osolte a rychle přetáhněte na vyhřátý plech či kámen. Pečte 5 až 10 minut dokřupava. Ozdobte čerstvou rukolou nebo bazalkou a podávejte.

Máte raději rajčatový základ? Pokud jste na pizze zvyklí na rajčatovou omáčku, místo pesta těsto potřete protlakem nebo drcenými rajčaty z plechovky ochucenými prolisovaným česnekem, bazalkou, oreganem a špetkou soli.

K čemu je dobrý pizza kámen? Tato investice v řádu nižších stokorun se vám vyplatí v případě, že si domácí pizzu pečete alespoň párkrát do roka – kámen totiž absorbuje vlhkost a těsto je díky tomu parádně křupavé. Vždy ho ale dávejte do trouby studený, aby náhlou změnou teploty nepraskl. Použít ho pak můžete i na grilu, který se opět snažte rozpálit na maximum.

Reklama
Reklama