Ve světovém žebříčku nejlepších šéfkuchařů se poprvé objevil Čech. Je jím Otto Vašák, kterého Forbes již v roce 2023 zařadil mezi top šéfkuchaře Česka.
Mezinárodní žebříček The Best Chef Awards hodnotí kuchaře podle jejich dovedností i filozofie. Kromě samotných šéfkuchařů hodnotí jejich restaurace také gastronomičtí novináři nebo i fotografové.
Otto Vašák, šéfkuchař z jihomoravské restaurace Essens, je prvním Čechem, který se na seznamu objevil. Ze tří možných nožů – ekvivalent michelinských hvězd – získal Vašák jeden.
„Během ceremonie v Miláně zaznělo na plátně i mé jméno spolu s tímto hodnocením, což pro mě hodně znamená,“ komentuje Vašák získané ocenění. „Být jediným zástupcem z České republiky je pro mě obrovská čest. Zároveň je to i zčásti splněný kariérní cíl – aby naše práce sahala až za hranice naší země,“ dodává.
Porota letos ocenila téměř osm stovek kuchařů, mezi nimi také Slováky – Daniela Tilingera, Lukáše Heusera, Jozefa Breznu či Jiřího Zajíčka.
Restaurace Essens je v Lednicko-valtickém areálu v Hlohovicích na Hraničním zámečku.