Ve světovém žebříčku nejlepších šéfkuchařů se poprvé objevil Čech. Je jím Otto Vašák, kterého Forbes již v roce 2023 zařadil mezi top šéfkuchaře Česka.

Mezinárodní žebříček The Best Chef Awards hodnotí kuchaře podle jejich dovedností i filozofie. Kromě samotných šéfkuchařů hodnotí jejich restaurace také gastronomičtí novináři nebo i fotografové.

Otto Vašák, šéfkuchař z jihomoravské restaurace Essens, je prvním Čechem, který se na seznamu objevil. Ze tří možných nožů – ekvivalent michelinských hvězd – získal Vašák jeden.

„Během ceremonie v Miláně zaznělo na plátně i mé jméno spolu s tímto hodnocením, což pro mě hodně znamená,“ komentuje Vašák získané ocenění. „Být jediným zástupcem z České republiky je pro mě obrovská čest. Zároveň je to i zčásti splněný kariérní cíl – aby naše práce sahala až za hranice naší země,“ dodává.

Porota letos ocenila téměř osm stovek kuchařů, mezi nimi také SlovákyDaniela Tilingera, Lukáše Heusera, Jozefa Breznu či Jiřího Zajíčka.

Restaurace Essens je v Lednicko-valtickém areálu v Hlohovicích na Hraničním zámečku.