Tady si pod tajemným pohledem Franze Kafky vychutnáte lehký oběd, neapolskou pizzu nebo večerní speciality k drinku, které vyzývají ke sdílení. To vše v Kafkově domě z 18. století, kousek od Staroměstského náměstí v Praze.
„Milujeme italskou tradici stolování – dobrý drink a něco malého jen tak na chuť. Alespoň kousek této atmosféry jsme si přáli dostat i k nám do Pointu. Proto máme kromě obědů a pizzy také naše ‚dishes on point‘ – menší jídla, která se hodí hlavně na večer k drinku, když vás honí mlsná, ale nemáte chuť na velké jídlo,“ říká Matyáš Merta, majitel Pointu.
Nůžky do ruky
Pizza se v Pointu servíruje s nůžkami. „Viděli jsme, jak s nimi porcují pizzu v Římě, ale používají se po celé Itálii. I pro nás je to nejjednodušší způsob, jak nakrájet tenké těsto neapolské pizzy a neporušit tak strukturu celého jídla. Každé sousto je plnohodnotné a suroviny zůstanou na svém místě,“ říká majitel.
Nabídka pizzy začíná klasickou marinara a margherita, ale končí pizzami, na kterých se spojují ingredience, u nichž byste nečekali, že jim to spolu bude fungovat. Taková je totiž idea kuchařů – ctít tradiční přípravu neapolské pizzy, ale nebát se netradičních kombinací.
„Neapolskou tradici jsme zapečetili do receptury a techniky těsta. Nejsme italská restaurace a to nám dovoluje popustit uzdu fantazii a od tradiční italské kuchyně se odklonit,“ vysvětluje generální manažer Milan Petrák.
Některé pizzy z Pointu tak můžou milovníky italských tradic překvapit, ale rozhodně stojí za zkoušku.
„Na naší pizze se objevují například japonské ingredience jako katsuobushi nebo vločky sušeného tuňáka, nebo naopak opečené brambory a kopr,“ dodává Petrák.
V Pointu myslí i na ty, kteří nejedí okraje pizzy. Připravili pro ně speciální majonézy, do kterých si můžete namočit zbylé okraje a posunout tak zážitek z pizzy zase o úroveň víc. Tady žádné okraje na talíři nezůstávají.
Dishes on Point
Kromě pizzy na lístku najdete sekci „dishes on point“ – nabídku menších jídel a snacků k drinku. Je opět inspirovaná italskou kuchyní, ale kombinace chutí, které kuchaři v jídlech vytvořili, byste v typické italské restauraci hledali těžko.
Objednat si můžete arancini, smažené kuře s harrissa omáčkou a velkou porci těstovin s masovými koulemi.
„Chceme našim hostům ukázat, že umíme hledat zajímavé kombinace a udělat jídlo barvitější. Naše jídla mají výraznou chuť, hodí se na oběd, snack i večeři a hlavně jsou jako stvořená ke sdílení. Dejte si od každého trošku a užijte si zážitek ze společného jídla,“ zve k návštěvě Pointu Milan Petrák.
Negroni a mojito trochu jinak
Na lístku najdete klasické koktejly jako skinny bitch, negroni nebo moscow mule, ale za pozornost stojí signature drinky, ve kterých se barmani nebojí propojit italské receptury s českými ingrediencemi.
Na jazyku ucítíte šípek, rakytník, jablka, hruškovici nebo likér z vlašských ořechů. Pokud máte rádi variace na tradiční koktejly, zaměřte se v lístku na sekci „Point OG koktejly“.
Tady si najdete své oblíbence v novém kabátu. V oblíbeném mojitu používají barmani kokosový olej jako nositele dominantní chuti máty. Do negroni přidávají fíkový list, díky kterému vás tento ikonický drink přenese duchem na malé náměstí v Itálii obklopené fíkovníky.
Pod povrchem
Point je také místo pro setkávání větších skupin. Firemní akce, večírky, módní přehlídky nebo výstavy se tady konají ve velkorysém prostoru podzemních prostor.
Tým Pointu pro vás připraví akci od welcome drinku, cateringu až po hudební doprovod. Atmosféru zajímavě členěného prostoru doplňuje odhalené naleziště historických základů staré Prahy.