Někdo může tvrdit, že tofu je mdlé, a proto si ho raději odpustí. Ti, co mu dali v kuchyni šanci, ale moc dobře ví, že právě jeho chuťová neutralita je benefit, se kterým se dá dobře pracovat. Jakmile tofu ochutíte originální marinádou, neuslyšíte urážku na jeho konto ani půl slovem. Tím spíš, když ho na grilovačce budete servírovat se skvělým rajčatovým dipem. A jestliže byste měli hlasovat o top vegetariánském pokrmu na gril, umístí se pikantní tofu špízy na horních příčkách. I proto si je rádi upečete mimo grilovací sezónu s chutí také v troubě anebo na domácím grilu.
Grilované tofu špízy s cuketou a rajčatovým dipem z kysané smetany
Na 2 porce potřebujete:
- 300 g tofu natural
- 1 menší cuketa
Marináda:
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce limetové šťávy
- 2 lžičky omáčky sriracha
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Rajčatový dip:
- 4 lžíce zakysané smetany
- 4 kousky sušených rajčat naložených v oleji
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- 1 lžíce najemno pokrájeného koriandru
K podávání:
- Bageta
- Rukola
- Konopné semínko
- Výhonky/microgreens
- Koriandr
Postup
- Tofu nakrájejte na větší kostky a osušte papírovou utěrkou.
- V míse smíchejte ingredience na marinádu a tofu pěkně ze všech stran obalte. Nechte chvíli odpočívat a mezitím si připravte dip a bagetu.
- Zakysanou smetanu rozmixujte se sušenými rajčaty, protlakem, česnekem a špetkou soli. Nakonec dochuťte najemno pokrájeným koriandrem. Bagetu nakrájejte na plátky a nasucho opečte.
- Pokračujte v přípravě špízů. Cuketu pomocí škrabky naškrábejte na tenké plátky. Na kratší špejle napichujte střídavě tofu s cuketou. Cuketu můžete stočit do ruličky anebo do harmoniky.
- Grilujte pár minut z každé strany.
- Plátky opečené bagety potřete dipem a posypejte rukolou. Obložte špízy, posypejte semínky, výhonky a lístky koriandru. Ihned podávejte.