skip to main content

Đậu Sốt Cà Chua aneb složitý název pro jednoduché vietnamské jídlo: tofu v rajčatové omáčce

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Vietnamské smažené tofu v rajčatové omáčce se vyznačuje nejen lahodnou chutí, ale zároveň jednoduchou přípravou. Typickou vlastností tofu je, že na sebe dokáže přejmout chuť ostatních přísad. V tofu se tak skvělá chuť rajčatové omáčky příjemně proline. Pokud byste chtěli dodat pokrmu pikantnější tón, posypejte jej čerstvě nasekanou chilli papričkou, pro osvěžení zase pokapejte omáčku limetovou šťávou. Na tofu v rajčatové omáčce si skvěle pochutnáte s jasmínovou rýží, ale vyzkoušet můžete i restované nudle.

Standardně se k dochucení rajčatové omáčky v asijském stylu přidává rybí omáčka. Abychom však zachovali meatless Monday, můžeme ji bez výčitek nahradit kvalitní tmavou sójovou omáčkou. Postará se o výtečnou chuť i barvu celého pokrmu.

Na 4 porce potřebujete:

Reklama
  • 400 g čerstvého asijského tofu 
  • 8 lžic slunečnicového oleje
  • 1 lžíci másla
  • 1 šalotku
  • 3 stonky jarní cibule
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 4 velká rajčata
  • 400 g sekaných rajčat
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky (pokud se nevyhýbáte rybám, dejte rybí omáčku)
  • 2 lžíce hnědého cukru

Postup

  1. Tofu důkladně osušte pomocí papírových utěrek, nakrájejte na kostky a osmahněte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova. Dejte pozor, aby se kostky tofu vzájemně nedotýkaly a nepřipekly se tak k sobě. Hotové tofu vyjměte na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte okapat přebytečný olej. 
  2. V jiné pánvi osmahněte na másle najemno nakrájenou šalotku a bílé části jarních cibulek. Vmíchejte rajčatový protlak, na menší kousky nakrájená rajčata, sekaná rajčata, sójovou omáčku a cukr. Zakryjte a nechte rajčata cca 10 minut změknout. Chutě se mezitím pěkně propojí.
  3. Po této době vmíchejte do pánve tofu a znovu na 10 až 15 minut přikryjte pokličkou. Nechte zredukovat tekutinu. Nakonec podle potřeby ještě dochuťte a posypejte na jemná kolečka nakrájenou zelenou částí jarní cibulky. Podávejte s rýží.