Vychlazené šampaňské k půlnočnímu přípitku je samozřejmostí. Jakým pitím si však zpříjemnit průběh závěrečného večera právě končícího se roku?
Forbes oslovil přední tuzemské barmany a zeptal se jich, jaké drinky doporučují vychutnat si na Silvestra. Tohle je výsledek.
Ať už budete pít, abyste zapomněli na rok 2022, či jste přivítali rok 2023 – nebo obojí – přinášíme sedm vypiplaných receptů na koktejly, které zaručeně zlepší vaši sváteční náladu.
A pakliže byste se se slavnostními drinky nechtěli dělat sami nebo byste si je rádi dopřáli ve společnosti ostatních, přidáváme i tipy na místa, kde si jejich chuť užít na maximum. Tak na zdraví!
French 75
Benedikt Houda – The Monkey Bar
Snoubení ginu a šampaňského. Sto let stará receptura z Paříže. Jen v moderním hávu a té nejvyšší možné kvalitě. Na led do šejkru nalijte trnkový Monkey 47, prémiový gin obsahující unikátních sedmačtyřicet bylin, koření, květů a plodů ze Schwarzwaldského pohoří a Indie. Přidejte citrónovou šťávu, cukrový sirup a důkladně protřepejte. Po přecedění do sklenky na závěr dolijte šampaňským Perrier Jouët Rosé.
„Na rozdíl od jiných trnkových ginů si Monkey 47 sloe gin drží kick, díky čemuž je suchý, ale zároveň v něm jde cítit ovocitost těch nejlepších trnek. Prvotřídní bublinky mu pak dodávají na slavnosti,“ přibližuje Benedikt Houda, šéfbarman pražského The Monkey Baru.
Ingredience: 40 ml Monkey 47 sloe ginu, 20 ml citrónové šťávy, 10 ml cukrového sirupu (voda 1:1 cukr), šampaňské Perrier Jouët
Kde si vychutnat naplno: The Monkey Bar, Praha
Blackberry Sgroppino
David Andrle – Liquid Office Bar
Šumivé víno k oslavám neodmyslitelně patří, tak proč si jej neobohatit sorbetem? Pro variaci na tradiční italské sgroppino, kterou podávají v pražském Liquid Office Baru, je třeba nejprve si připravit domácí ostružinový sorbet.
Směs ostružinového pyré, vody, cukru, hroznového cukru a emulgátoru babbi base fruta mix se rozmíchá, nalije se do zmrzlinovače a nechá zmrznout. Po následném vložení do vína se drink ještě ozdobí chipsem z vanilkové pusinky.
„Naše doporučení je rozmíchat sorbet do šumivého vína, popíjet a k tomu přikusovat vanilkovou pusinku,“ radí David Andrle z Liquid Office Baru. „U nás má tento drink velký úspěch díky vzhledu, ale zároveň hosty velice baví tím, že je hravý a v neposlední řadě, jsou nadšeni i chutí,“ doplňuje.
Ingredience: 100 ml šumivého vína, 1 kulička ostružinového sorbetu (ostružinové pyré, voda, cukr, dextróza, Babbi base fruta mix)
Kde si vychutnat naplno: Liquid Office Bar, Praha
Death in the Afternoon
Jiří Mayer – Public Interest
Svůj název dostal podle stejnojmenné knihy Ernesta Hemingwaye, proslulého amerického spisovatele a notorického pijana. Už to leccos napovídá; nejde zrovna o lehké pití. Příprava svou lehkostí naopak potěší: Absinth ve skleničce stačí dolít dobře vychlazeným šampaňským a může se rovnou podávat.
„Drsný a elegantní!“ charakterizuje drink Jiří Mayer, manažer pražského baru Public Interest. „Stejně drsný, jako pro nás byl závěr roku 2022, drsný jako Hemingway sám, drsný jako naši štamgasti – umělci sami o sobě,“ pokračuje. I proto v domácím prostředí, bez přítomnosti profesionálního dozoru, raději doporučuje konzumaci pouze jedné sklenky.
Ingredience: 30 ml Absinthu Lemercier Amer, 120 ml šampaňského Ruinart Blanc de Blancs
Kde si vychutnat naplno: Public Interest Bar, Praha
Pornstar Maliny
Jan Budil – 4pokoje
Brněnský twist na světoznámé Pornstar Martini. Způsob, jak si najít cestu k popíjení whisky. Tedy pokud nějakou náhodou jejími milovníky ještě nejste.
Připravte si whisky Ileach Peated i Johnnie Walker Red Label, malinové pyré, jablečný mošt a vanilkový sirup. Suroviny vyšejkrujte a přes sítko nalejte do vychlazené sklenky typu coupette. Servírujte spolu se sklenkou šumivého vína (může být španělská cava či italské prosecco), kterým si drink můžete dle chuti buď prodloužit, nebo usrkáváte samostatně.
„Koktejl je sladkokyselý, malinový, a dolití šumivým vínem jej nejen hezky provzdušní, ale také navodí slavnostní atmosféru končícího roku,“ přibližuje Jan Budil z baru 4pokoje, provozovaným brněnskou skupinou Lidi z Baru. „Zároveň v něm cítíte whisky tak nějak negeekovsky, přístupně…“
Ingredience: 20 ml whisky Ileach Peated, 20 ml whisky Johnnie Walker Red Label, 30 ml malinového pyré, 20 ml jablečného moštu, 10 ml vanilkového sirupu
Kde si vychutnat naplno: 4pokoje, Brno
French 75 by Bugsy’s
Václav Vojíř – Bugsy’s Bar
Pařížská klasika podruhé, tentokrát rovnou z Pařížské, kde už přes půl století sídlí legendární Bugsy’s Bar. V něm základ koktejlu, pojmenového na počest francouzského polního děla ráže 75 mm, tvoří Bugsy’s DNA gin, vytvořený vrchním palírníkem Martinem Žufánkem.
Postup už znáte: gin, jehož aktuálně sedmá emise kloubí pomelo, bergamot, Buddhova ruka, růžový pepř či enzián, se v šejkru protřepe s citrónovou šťávou a cukrem. V předem vychlazené sklence se pak dotáhne suchým šumivým vínem ze Champagne. „Labužníci si ještě před nalitím protřepaného základu aromatizují sklenku střikem Absintu,“ podotýká Václav Vojíř, majitel Bugsys Baru.
Ingredience: 30 ml Bugsy’s DNA ginu, 15 ml citrónové šťávy, 1 čajová lžička cukru, šampaňské
Kde si vychutnat naplno: Bugsy’s Bar, Praha
Kokito
Michael Tretter – Tretter’s American Bar Obecní dům
Tekutá laskomina, která by neměla chybět na žádné párty. K její přípravě jsou zapotřebí jen čtyři věci: likér z lesního ovoce Chambord, 33procentní smetana, najemno nastrouhaná čokoláda a sklenka o objemu maximálně 4 cl, tedy takzvaný shooter. Do ní se prvně nalije likér, po okrajích se pozvolna přidá smetana a na závěr se koktejl zasype čokoládou.
Jak už napovídá typ sklenky, Kokito se pije na ex. Důležité je však obsah nejprve jemně a pomalu promíchat v ústech, až následně polknout. Jen tak se může na jazyku důkladně rozlít jeho lahodná chuť.
„Ukončit rok shooterem ‚rychle a stručně‘ a do roku nového vykročit s ‚nasazením a grácií‘,“ vysvětluje restauratér Michael Tretter, proč si během posledního letošní večera dopřát právě tento drink.
Ingredience: 30 ml likéru Chambord, 10 ml 33procentní smetany, najemno nastrouhaná čokoláda
Kde si vychutnat naplno: Tretter’s American Bar Obecní dům, Praha
Pour(ed) Féliciter
Tomáš Melzer – Blind Lion
Jednoduchá a elegantní. Nachystání téhle „novoročenky“ nevyžaduje žádnou zvláštní obratnost. Do sklenky na šumivé víno, ideálně namražené, kápněte dva střiky pomerančových bitters, přidejte aperitiv Amer Picon, a dolijte Crémantem. Máte hotovo. Kdo by chtěl, může si koktejl ještě ovonit pomerančovou kůrou a ozdobit kandovaným kumquatem.
„Konec roku je čas, kdy se ohlížíme nazpět, na to, co nám rok dal a vzal. A z vlastní zkušenosti můžu říct, že většinou má to ohlédnutí hořkosladkou příchuť.
A přesně takový je i Pour(ed) Féliciter,“ komentuje Tomáš Melzer, provozovatel královéhradeckého baru Blind Lion a mimo jiné člen výběru Forbes 30 pod 30 z roku 2016.
Ingredience: 25 ml aperitivu Amer Picon, 2 střiky Orange Bitters, 100 ml šumivého vína Crémant de Bourgogne
Kde si vychutnat naplno: Blind Lion, Hradec Králové