Příloha k prkénkům obloženým sýrem, uzeninami a pochutinami, ale také ke grilovaným dobrotám či jako doplněk slavnostní tabule k salátům, polévce a pomazánkám. Olivové scones jsou zkrátka univerzální. Krom toho je můžete využít jako základ originálních sendvičů třeba na piknik. Pokud nejste zrovna fanda oliv, můžete je vynechat a namísto nich použít třeba sušená rajčata.

Foto Martina Baťhová

Olivové domácí housky scones se sýrem a rozmarýnem

Na 12 kousků potřebujete:

  • 80 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky nakrájeného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky cukru
  • 100 g černých oliv
  • 100 g nahrubo nastrouhaného čedaru
  • 150 g smetany ke šlehání
  • Olej na potření – ideálně ve spreji
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Máslo nakrájejte na kostičky a nechte prozatím stranou. Připravte si ostatní ingredience.
  2. Mouku v míse promíchejte s kypřicím práškem, rozmarýnem nakrájeným najemno, solí a cukrem.
  3. Kousky másla prsty zapracujte do mouky.
  4. Olivy nakrájejte na plátky. Pár kousků můžete nechat stranou na ozdobení a zbytek spolu s čedarem vsypte k moučné směsi. Zamíchejte. Přilijte smetanu a zpracujte těsto.
  5. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto překlopte na papír a vytvarujte čtverec nebo obdélník o velikosti asi 20 x 20 až 22 cm a síle 1,5 cm.
  6. Ostrým nožem rozkrájejte na 3 pruhy a ty překrojte napříč na 4 pruhy – vznikne vám tak 12 kousků. Kousky těsta od sebe oddělte. Potřete olejem anebo postříkejte olejem ve spreji.
  7. Pečte při 190 °C 25 až 30 minut dozlatova.
Foto Martina Baťhová