EY Podnikatel roku Sotirios Zavalianis se narodil v Řecku a uspěl v Česku, mezi těmito dvěma zeměmi je celoživotně rozkročen. Co se ale týká jeho restaurace, tam vládne řecká klasika. Mimochodem, olivový olej pochází z jeho rodné vsi a oregano sbírá v tamních horách pořád sám.

Teprve ve chvíli, kdy už jsme dávno zapomněli pořadí chodů na stole před námi, se dotkne skleničky s čirou tekutinou a pronese: „Víno musí být.“ Abychom byli přesní, tohle je tsipouro, víno v jiném skupenství, tradiční řecká pálenka z hroznových slupek – Sotirios Zavalianis alkohol pije minimálně, tady se ale přípitek skutečně hodil.

V hlavním rozhovoru lednového Forbesu jsme vám popsali jeho cestu z chudé řecké horské vesnice až do role stoprocentního majitele miliardového zdravotnického holdingu AKESO, který sdružuje špičková zařízení v Praze, Berouně, Hořovicích i dalších českých městech.

info Foto Anna Kovačič

„Byl jsem předurčen k tomu, abych celý život sklízel olivy,“ vzpomínal mimo jiné na mládí, kdy mu ke čtení místo žárovky svítila petrolejka, a splachovací záchod dokonce poprvé viděl až v deseti letech. „Nikdy jsem se s tím ale nechtěl smířit.“

Za to, že se s osudem skutečně nesmířil, k němu o pouhé dva měsíce později míří významné uznání zvenčí – právě osmapadesátiletý Zavalianis byl letos zvolen českým EY Podnikatelem roku. A těch oliv se nakonec vlastně taky úplně nevzdal.

Forbes Digital Premium