EY Podnikatel roku Sotirios Zavalianis se narodil v Řecku a uspěl v Česku, mezi těmito dvěma zeměmi je celoživotně rozkročen. Co se ale týká jeho restaurace, tam vládne řecká klasika. Mimochodem, olivový olej pochází z jeho rodné vsi a oregano sbírá v tamních horách pořád sám.

Teprve ve chvíli, kdy už jsme dávno zapomněli pořadí chodů na stole před námi, se dotkne skleničky s čirou tekutinou a pronese: „Víno musí být.“ Abychom byli přesní, tohle je tsipouro, víno v jiném skupenství, tradiční řecká pálenka z hroznových slupek – Sotirios Zavalianis alkohol pije minimálně, tady se ale přípitek skutečně hodil.

V hlavním rozhovoru lednového Forbesu jsme vám popsali jeho cestu z chudé řecké horské vesnice až do role stoprocentního majitele miliardového zdravotnického holdingu AKESO, který sdružuje špičková zařízení v Praze, Berouně, Hořovicích i dalších českých městech.

info Foto Anna Kovačič

„Byl jsem předurčen k tomu, abych celý život sklízel olivy,“ vzpomínal mimo jiné na mládí, kdy mu ke čtení místo žárovky svítila petrolejka, a splachovací záchod dokonce poprvé viděl až v deseti letech. „Nikdy jsem se s tím ale nechtěl smířit.“

Za to, že se s osudem skutečně nesmířil, k němu o pouhé dva měsíce později míří významné uznání zvenčí – právě osmapadesátiletý Zavalianis byl letos zvolen českým EY Podnikatelem roku. A těch oliv se nakonec vlastně taky úplně nevzdal.

Forbes Digital Premium

Chcete číst dál? Tento článek je součástí sekce Forbes Premium

Pořiďte si exkluzivní čtení už od 139 Kč měsíčně! Bez limitů a kdykoliv.