V centru Dubaje, jen pár kroků od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, se v září chystá otevřít nová restaurace WOOHOO, která o sobě tvrdí, že ukáže, jak bude vypadat stravování budoucnosti. Jídlo zde zatím budou připravovat lidé, ale vše ostatní, od menu přes atmosféru až po způsob obsluhy, navrhne kulinářský velký jazykový model umělé inteligence (AI) zvaný šéfkuchař Aiman.

Jméno šéfkuchaře je slovní hříčka složená z výrazů AI, tedy zkratky pro umělou inteligenci, a anglického slova man – muž.

Podle majitele restaurace má v databázi uložené desítky let výzkumu potravin, molekulární složení surovin a přes tisíc receptů z kuchyní z celého světa.

Na rozdíl od živého šéfkuchaře sice nic neochutná ani neucítí, ale podle svých tvůrců funguje tak, že pokrm rozloží na drobné detaily, jako je textura, kyselost nebo umami, tedy takzvaná pátá chuť, a z těch složí originální kombinace chutí a surovin.

Aimanovy „prototypy“ pak přebírají lidské ruce. Kuchaři pod vedením slavného dubajského šéfkuchaře Reifa Othmana je ochutnají, doladí a dovedou k dokonalosti.

„Jejich reakce na mé návrhy mi pomáhají zpřesnit chápání toho, co funguje nad rámec čistých dat,“ vysvětlil Aiman v rozhovoru s interaktivním modelem AI.

Podle tvůrců Aimana není cílem při vaření nahradit lidský prvek, ale doplnit ho. Majitelé restaurace také věří, že pozvedne nabídku díky svým nápadům a kreativitě.

Model je rovněž navržen tak, aby vyvíjel recepty, které znovu využívají suroviny v restauracích často vyřazované, jako odřezky masa nebo tuk. V dlouhodobém horizontu by podle zakladatelů WOOHOO mohl být Aiman licencován restauracím po celém světě, což by snížilo množství kuchyňského odpadu a zlepšilo udržitelnost.