Když zakladatelka Atairu hovoří o své firmě, bere ji bez přehánění jako svoje další dítě. Vzdělávací společnost založila bývalá konzultantka Radka Dohnalová v roce 2013 a od té doby naučila část českého byznysu, co je to autentický leadership. Svou firmu posílila o několik zkušených manažerů a prodala licenci značky i s kurzy do více než pěti zemí v Evropě a Asii. 

Úspěch v zahraničí jí ke konci roku 2018 přihrál lákavou nabídku spojit se s uznávanou vzdělávací skupinou GeniusU britského podnikatele Rogera Hamiltona. Atairu tak většinu loňského roku věnovalo přípravám na začlenění se do globální organizace – jenže tohle dítě, jehož valuace se dnes pohybuje někde kolem 50 milionů korun, se těžko opouští.

A tak loni v říjnu, krátce před uzavřením dealu, nakonec padlo rozhodnutí opačné: ponechat firmu v rukou zakladatelky a postupně rozdělit podíly mezi nejvyšší management.

„Najednou jsem si uvědomila, že to ještě nechci pustit z ruky. Že jsem Atairu nezakládala s myšlenkou na jeho pozdější prodej,“ říká Dohnalová, jejíž firma ročně roste na obratu o třetinu. „Díky zájmu a důvěře Rogera Hamiltona jsme si uvědomili, že si musíme taky více věřit,“ dodává. 

info Foto Jana Jabůrková, Jiří Turek

Ve firmě v tu chvíli proběhl strategický přetřes. „Na tři dny jsme se zavřeli a namalovali jsme si, na jakých pilířích bude stát náš budoucí byznysmodel,“ popisuje Petr Havlíček, bývalý top manažer z pivovarů Heineken, který se k Atairu připojil později jakožto bývalý účastník kurzů. Dnes má se zakladatelkou na starosti obchodní vývoj.

Jedním z výsledků je, že firma postupně opouští okrajové programy pro mladé či vzdělávání dětí, které nabízela školám. „Široký záběr nás stál energii, kterou chceme maximálně věnovat rozvoji našich klíčových produktů a inovací,“ shodují se Dohnalová s Havlíčkem.

Vztah s Rogerem Hamiltonem má ale nakonec pokračování. Namísto byznysmenova vstupu do firmy uzavřela letos v lednu jeho vzdělávací platforma s Atairu globální produktové partnerství.

„Je to nakonec nejlogičtější vyústění dlouhodobého zájmu o oboustrannou spolupráci,“ vysvětluje Radka Dohnalová, jejíž firmě otevírá GeniusU dveře do celého světa. „Už nechceme rozšiřovat témata našich programů a  neplánujeme prodávat licence do dalších a dalších zemí,“ zdůrazňuje.

Obklopila jsem se zkušenějšími lidmi, než jsem já.

Atairu má v plánu rozvíjet aktuální  kurzy a produkty a do toho vytvářet v podstatě disrupci sebe sama. Momentálně si firma definuje způsob, jak pomocí technologií šířit obsah z tuzemských školení do ciziny, aniž by nabízené lekce ztratily osobní rozměr. Výsledkem by mohla být i vlastní vzdělávací platforma.

Radka Dohnalová ráda používá slovo transformace. Sama jí podle svých slov loni prošla. „Obklopila jsem se lidmi, kteří mají často větší zkušenosti nebo jsou starší než já,“ naznačuje zakladatelka Atairu, že už tohle samotné pro ni byl velký krok.  

S ním souvisí i další plány. Aby do své firmy dostala špičkové lidi, je připravená nabídnout jim podíl. „Od příštího roku plánujeme přerozdělit majetkovou účast. Letos máme už nastavené cíle pro sdílení profitu,“ upřesňuje.

Dohnalová zároveň začíná se svou firmou zlehka propojovat rodinný byznys, který vybudoval její otec: rodině patří skupina hotelů ve Špindlerově Mlýně a okolí, které od loňska Dohnalová částečně řídí.

https://www.instagram.com/p/B7jkM4kpahD/

Jak by spojení mohlo vypadat, zatím naznačuje nová restaurace, otevřená v rámci Hotelu Sněžka. Vznikla ve spolupráci se zmiňovaným Rogerem Hamiltonem a nabízí mimo jiné veganské trendy jídlo nebo také prostory pro různé kurzy očisty.

„Nikdy jsem nechtěla být úplně lektor,“ říká Dohnalová, která se jejich vedení aktuálně věnuje zhruba dva dny v týdnu. „Mám teď kromě svých tří dětí další tři navrch: firmu, firmu po technologické disrupci a taky rodinný byznys. Učím se, jak se všemi pracovat a být užitečná.“