Směs indického chai koření dělá z dvoupatrového koláče, promazaného jemným máslovým krémem, opravdovou pochoutku. Rozměry chutí jsou úplně jiné, než jste dost možná zvyklí, a jejich lahodnost vás dovede až do dalekých koutů Indie.
Vůně i chuť směsi chai nádherně okoření příchozí podzim. Jablka a hrušky jsou pro toto období ideálním ovocem, které do pečení promítne svou šťavnatost, a moučníkům tak dodá na příjemné a žádoucí vláčnosti.
Hruškovo-jablečný koláč s indickou směsí chai koření
Na indické chai koření potřebujete:
- 8 tobolek kardamomu
- 8 celých hřebíčků
- 1 svitek skořice
- 1 badyán
- 1 lžičku mletého zázvoru
Na koláč o průměru 24 cm:
- máslo na vymazání
- polohrubou mouku na vysypání
- 300 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 lžíci domácího chai koření
- 2 zarovnané lžičky jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 větší jablko (asi 150 g)
- 1 větší hruška (asi 150 g)
- 1 lžíci citronové šťávy
- 4 vejce (pokojové teploty)
- 80 g krupicového cukru
- 120 g třtinového cukru
- 80 g bílého jogurtu
- 240 ml rostlinného oleje
- 1 vanilkový lusk
- asi 50 g směsi ořechů (mandle, kešu, pekany)
Na máslový krém:
- 110 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžičku skořice
- 180 g smetanového sýra (Lučina, Philadelphia, Žervé)
Postup
- Připravte si směs indického chai koření. Tobolky kardamomu, celý hřebíček, svitek skořice a badyán rozmixujte ve výkonném mixéru nebo rozdrťte najemno v hmoždíři.
- Směs prosejte hrubším sítem, abyste se zbavili případných větších kousků, a smíchejte s mletým zázvorem. Získáte lžíci chai koření, kterou následně použijete do receptu.
- Formu důkladně vymažte na dně i z boků máslem a vysypejte polohrubou moukou. Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, špetku soli, chai koření a jedlou sodu s práškem do pečiva.
- Jablko a hrušku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zakápněte citronovou šťávou a přes jemné síto vymačkejte přebytečnou ovocnou šťávu (rozhodně ji nevylévejte, ale pochutnejte si na ní).
- V míse kuchyňského robota vyšlehejte vejce s oběma cukry. Pak přidejte jogurt, olej a semínka z vanilkového lusku. Vše spolu ještě prošlehejte.
- Vymačkané ovoce vmíchejte k moučné směsi. Následně přilijte i vyšlehanou vaječnou směs. Důkladně vše promíchejte a vlijte rovnoměrně do připravené formy.
- Pečte cca 40 minut při 180 °C a proveďte test špejlí. Asi po 30 minutách pečení koláč zkontrolujte, pokud by se vám zdál jeho povrch již dostatečně opečený, na zbývajících 10 minut jej přikryjte alobalem.
- Mezitím připravte máslový krém. Změklé máslo vyšlehejte v míse robota s prosátým moučkovým cukrem, skořicí a smetanovým sýrem do jemného krému. Dejte vychladit do lednice.
- Upečený koláč nechte zchladnout i s formou na mřížce. Poté formu sejměte a koláč nechte na mřížce zcela vychladnout. Po vychladnutí ho prokrojte na dva pláty.
- Spodní část natřete polovinou krému a přiklopte druhým plátem. Navrch naneste zbylý krém a rozetřete po celé ploše. Ozdobte po obvodu nahrubo nasekanými ořechy a podávejte.
Tipy & triky
- Směs chai doporučujeme vyrobit z celých kousků koření. Jedině tak získá opravdu výraznou chuť, která koláčem nádherně prostoupí. Použít lze i koření mleté, ale zážitek nebude tak intenzivní jako s čerstvě umletým či nadrceným kořením.
- V základní směsi koření najdete kardamom, hřebíček, zázvor a skořici. Dalšími přísadami mohou být badyán, anýz, pepř, fenykl, muškátový oříšek, nové koření nebo citrusová kůra. Poměry i kombinace koření se různí, základ však zůstává stejný.
- Pro intenzivnější chuť samotného zázvoru nastrouhejte do těsta přímo zázvor čerstvý nebo rozmixujte se směsí koření zázvor sušený.
- Čajová směs skvěle okoření typický indický nápoj masala chai, zázvorovou limonádu i celou řadu moučníků. Ostatně jeden z nich máte možnost dnes vyzkoušet.