Pokud je u vašich dětí ovoce v podstatě sprosté slovo, známe dezert, který je rozhodně potěší: nepečený cheesecake v podobě muffinů kombinujících křupavý kakaový korpus s krémovou čokoládovo-arašídovou náplní a extra čokoládovou polevou.

Přivřete protentokrát oči nad nutriční stránkou věci, kterou vám snad trochu vyváží i to, že se jedná o poměrně snadný dezert bez pečení. Navíc u něj odpadají spory, kdo jak velký kousek dostane, jelikož každý bude mít zkrátka svůj osobní dortík. A hlavně – tyto krémové nepečené muffiny spolehlivě potěší i všechny mlsné dospělé.

info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín

Nepečený čokoládový Oreo cheesecake s arašídovým máslem

Na 12 muffinů potřebujete:

  • 16 sušenek Oreo
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 250 g čokolády (hořká, mléčná či mix)
  • 100 g arašídového másla
  • 300 g čerstvého krémového sýru
  • 70 g cukru moučka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • arašídy na ozdobu
info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín

Postup

  1. Silikonovou formu na muffiny vymažte máslem či olejem. Pokud máte formu kovovou, můžete ji vyložit papírovými košíčky, abyste měli jistotu, že z ní koláčky vyndáte. Sušenky rozmixujte, spojte s rozpuštěným máslem, natlačte na dno formiček a odložte do lednice.
  2. Čokoládu vyberte dle své chuti, já dávám polovinu hořké a polovinu mléčné. 170 gramů čokolády rozpusťte spolu se 120 mililitry smetany (zbytek obojího přijde do polevy) a arašídovým máslem a nechte zchladnout. Žervé prošlehejte s cukrem a vanilkou a za stálého míchání metlou přidejte čokoládovou směs.
  3. Krém rozdělte na sušenkový základ a vraťte na několik hodin nebo ještě lépe do druhého dne do lednice, aby náplň zcela zatuhla.
  4. Druhý den rozpusťte zbylých 80 gramů čokolády se 60 mililitry smetany a nechte zchladnout tak, aby směs jen lehce tekla. Koláčky uvolněte z formy, na každý nalijte trochu polevy, ozdobte několika arašídy a nechte opět zatuhnout.