Dutch Baby, German Pancake, Pfannkuchen, Bismarck nebo Dutch puff. Za všemi těmito názvy se neskrývá nic jiného než skvělá pečená nafouklá palačinka. Za pár minut v kuchyni vykouzlíte poměrně efektní snídani, kterou můžete připravit s čímkoliv, co máte rádi, dokonce i naslano! My jsme zvolili tuto sladkou variantu s javorovým sirupem a lehkým tvarohovým krémem s citronem a vanilkou, kterou stačí doplnit libovolným ovocem a je hotovo.

Pokud nemáte doma litinovou pánev, kterou lze zároveň používat v troubě, použijte zkrátka pekáček o velikosti cca 20×30 cm.

Nafouklá palačinka s tvarohem Dutch Baby

Na cca 4 porce budete potřebovat: 

  • 3 vajíčka
  • 125 g plnotučného mléka
  • 20 g javorového sirupu
  • 40 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • Špetku soli

Na náplň:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • Lžíci moučkového cukru
  • Šťávu z půlky citronu 
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • Lžičku vanilkového extraktu
  • Ovoce a javorový sirup k podávání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 210 °C a litinovou pánev, kterou je možné používat v troubě, do ní vložte, aby se také rozehřála. Mezitím si připravte těsto. Veškeré suroviny kromě másla smíchejte do hladkého řidšího těsta, můžete si pomoci mixérem.
  2. Jakmile je trouba předehřátá, vyndejte pánev, nezapomeňte, že je rukojeť horká, do pánve vhoďte máslo a vložte ji zpátky do trouby, aby se máslo rozpustilo. K rozpuštěnému bublajícímu máslu přilijte veškeré připravené těsto. Pánev vložte opět zpátky do trouby a pečte cca 15 až 20 minut. Palačinka by se měla v troubě krásně nafouknout. 
  3. Mezitím si připravte náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem a citronem, přidejte i mletou vanilku a extrakt a zamíchejte dohladka. Když je palačinka nafouklá, vyndejte ji z trouby a ihned podávejte s připraveným tvarohovým krémem, pokladenou ovocem a lehce pokapanou javorovým sirupem.