Pangritata. Nezní to skvěle? Nejen že skvěle zní, ale „parmezán pro chudé“, jak se někdy pangritatě přezdívá, je také vynikající přísada, kterou si snadno doma připravíte a obohatíte jí pokrmy o křupavý element. Zároveň si můžete tuto chutnou, vypečenou strouhanku dochutit tak, aby se k danému pokrmu co nejlépe hodila, a dokázala mu tak na chuti i vůni ještě přidat. V tomto případě, kdy jsme fettucine podávali s kousky tuňáka a fenyklem, se přímo nabízelo vmíchat do pangritaty nastrouhanou citronovou kůru.

Základem pangritaty je bílé pečivo, olivový olej, česnek, sůl a tymián nebo oregano. Pokud se snažíte přiblížit více parmazánové chuti, sáhněte po lahůdkovém droždí. Pangritatu můžou skvěle doplnit i oříšky nebo pinová semínka. Najemno nasekané je do pánve přidejte dvě až tři minuty před koncem pečení, aby se nespálily. Pangritatu můžete dochutit i jinými bylinkami nebo kořením, zde jsme použili i trochu drcených chilli papriček. Hotovou drobenku nechte vychladnout na pánvi, poté uzavřete do krabičky a do týdne spotřebujte.

Fettucine s tuňákem, fenyklem a pangritatou

Na 2 porce pangritaty potřebujete:

  • 2 hrsti střídky bílého pečiva (asi 50 g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
  • Sůl
  • Nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • Drcené chilli papričky

Na těstoviny:

  • 200 g těstovin fettuccine
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje
  • 1 fenykl
  • 1 stroužek česneku
  • 150 až 200 g steaku z tuňáka
  • Citron
  • Sůl

Postup

  1. Začněte přípravou pangritaty. Základem je střídka bílého pečiva. Tu v mixéru rozsekejte na malé drobečky. V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte najemno nasekaný česnek. Na mírnějším plameni míchejte, dokud nezačne lehce praskat a vonět.
  2. Poté přidejte pečivo, tymián, špetku soli, citronovou kůru, lahůdkové droždí a trochu chilli. Za občasného míchání pozvolna opékejte, dokud nebude pečivo dozlatova opečené a křupavé. Bude to trvat asi 5 až 7 minut. Pánev dejte stranou a nechte pangritatu vychladnout.
  3. Těstoviny vařte v osolené vodě al dente.
  4. Dejte si stranou ¼ fenyklu. Tuto část nakrájejte na jemné proužky.
  5. Drobné zelené lístečky fenyklu odeberte a nechte si je na zdobení těstovin.
  6. Zbylou část – tedy ¾ – fenyklu nakrájejte na drobné kostičky. Nakrájejte najemno česnek a spolu s fenyklem restujte na oleji asi minutu.
  7. Tuňáka nakrájejte na drobné kostky. Pokapejte citronem, osolte a promíchejte. Přidejte tuňáka na rozpálenou pánev k fenyklu a česneku a jen krátce opékejte. Přidejte nudličky fenyklu a stáhněte z plotny. Přidejte scezené těstoviny, osolte a promíchejte.
  8. Těstoviny naservírujte na talíře. Posypejte pangritatou a lístečky fenyklu.

TIP: Namísto tuňáka můžete použít i kousky jiné ryby nebo kuřecího masa. Skvěle chutnají tyto těstoviny i ve vegetariánské verzi s drobnými kousky tofu.