skip to main content

Studená večeře, kterou budete chtít alespoň jednou týdně: poke bowl s tuňákem a kokosovou rýží

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Reklama

Poke bowl zní o poznání lépe než řekněme „miska se zbytky“ nebo „co dům dal“, ale když pomineme přesnost označení, dost dobře to tak může být. Do tohoto populárního jídla totiž kromě ryby (tam ale prosím myslete na čerstvost, konzumuje se totiž syrová) zužitkujete i všelijaké zbytky zeleniny a vařené rýže, quinoy, pohanky nebo třeba jáhel.

V havajštině znamená poke něco jako „krájet na kousky“, protože na sousta připravené barevné suroviny jednoduše poskládáte do misky, přidáte bílkovinu (tuňáka, losos, restované kuře, tempeh nebo třeba tofu), sacharidy (v našem případě skvělou kokosovou rýži) a rychlou omáčku a můžete se dát (tedy hned po zdokumentování díla na Instagram) do jídla!

Na 2 porce kokosové rýže:

  • 160 g jasmínové rýže
  • 150–165 ml kokosového mléka
  • 180 ml vody
  • ½ lžičky soli

Na tuňáka:

Reklama
  • 250 g tuňáka
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce mirinu (lze vynechat)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička Srirachy nebo špetka chilli
  • ½ lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
  • Sezamová semínka

Dále:

  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce Srirachy nebo trochu wasabi
  • Čerstvá, kvašená či restovaná zelenina 

Postup

  1. Rýži a rybu si můžete připravit klidně den předem, abyste pak měli vše rychle hotové. Rýži pořádně propláchněte, přidejte kokosové mléko (množství dejte podle velikosti balení, které seženete), vodu a sůl, přiveďte k varu, pod pokličkou nechte 15 minut velice mírně probublávat, poté stáhněte z plotny a nechte ještě 10 minut dojít. Načechrejte vidličkou a podávejte buď rovnou, nebo za studena.
  2. Tuňáka pokrájejte na kostky a promíchejte s nasekanou jarní cibulkou a všemi zbývajícími surovinami (vystačíte si ovšem i jen se sójovou omáčkou). Marinovat ho můžete také přes noc, nicméně alespoň 15 minut na propojení chutí mu dejte.
  3. Majonézu smíchejte se Srirachou nebo wasabi, pro nepálivou verzi s kvalitním kečupem. Zeleninu pokrájejte a spolu s rýží a rybou už jen naaranžujte do misek a zakapejte omáčkou.

Jaká zelenina se hodí? Klasika je avokádo, okurka a mrkev, ale nebojte se ani pikantnějších kousků jako jarní cibulka či ředkvičky, čerstvého salátu a špenátu nebo zeleniny tepelně upravené. Do poke také báječně zužitkujete zeleninu kvašenou, kimči nebo třeba marinované ředkvičky, co vám zbyly ze sushi sendvičů onigirazu.

Reklama
Reklama