Kdo má rád rozteklý sýr (a tedy má dobrý vkus), má pravděpodobně rád i lasagne. A kdo má rád lasagne, nejspíš tak trochu tuší, že nášup těstovin, hovězího a bešamelu není záležitost, co by si měl dopřávat každý den. Sýr ponechme stranou, toho se nevzdáme. Ale ostatní položky můžeme trochu odlehčit, a to nejen kaloricky, ale i přípravou. Těstoviny vyměňte za vrstvu bezlepkové kukuřičné polenty, omáčku udělejte vegetariánskou (nebo si ještě více usnadněte práci a kupte kvalitní hotovou) a místo vaření bešamelu jen ochuťte ricottu. Jídlo bude dost výživné i tak a o požitek ze zlatavého táhnoucího sýru se nepřipravíte.

Polentové bezlepkové lasagne se špenátem a sušenými rajčaty (bez masa)

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1 hrnek polenty
  • 4 hrnky vývaru
  • Sůl
  • 4 lžíce másla
  • 60 g parmezánu

Na omáčku (nebo kupte hovotou):

  • 8 sušených rajčat v oleji
  • 1 cibule
  • Chilli vločky
  • 4 stroužky česneku
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • Sůl 
  • 1 hrst čerstvé nebo 1 lžička sušeného oregana
  • 1 hrst čerstvé nebo 1 lžička sušené bazalky
  • 1 snítka čerstvého nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu

Na špenátovou ricottu:

  • 125 g baby špenátu
  • 500 g ricotty
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • Sůl & pepř

Dále:

  • 3 mozzarelly
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup

  1. Polentu připravte klidně den předem, aby stihla zatuhnout (nebo přípravu naopak urychlete viz závěr článku). Vývar přiveďte k varu, za stálého míchání vsypte polentu a vařte doměkka dle návodu na obalu, většinou stačí 5 až 10 minut. Osolte, vmíchejte máslo a nastrouhaný parmezán a vlijte do naolejovaného vysokého pekáče (20 x 30 cm), ve kterém budete lasagne zapékat. Nechte zcela zatuhnout, nejlépe přes noc v lednici. Vyklopte a nití (lze i dentální) pak hmotu horizontálně rozřízněte na dva pláty, nejlépe to jde, když začnete od rohu. Druhá možnost je polentu nalít v tenčí vrstvě na dvakrát tak velký plech a nic neřezat.
  2. Na oleji z rajčat nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli, vmíchejte chilli dle chuti a nasekaná rajčata s česnekem, ještě pár vteřin restujte a zalijte passatou. Osolte a 20 minut za občasného míchání povařte. Vmíchejte nasekané bylinky a případně dosolte. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo nebo natrhejte.
  3. Špenát v cedníku prolijte vroucí vodou, ihned propláchněte studenou, co nejlépe vyždímejte a pokrájejte. Přidejte k ricottě a dochuťte muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Pekáč opět vymažte olejem. Na jeho dno rozetřete necelou čtvrtinu omáčky, na ni přeneste první plát polenty (nic se nestane, když popraská), přetřete ricottou, překryjte druhým plátem, potřete zbylou omáčkou a posypejte mozzarellou. Pečte 30 až 40 minut dozlatova, nechte 10 minut vychladnout, pokrájejte na porce a ozdobte čerstvou bazalkou.

Více zeleniny: Do omáčky můžete podle sezony spolu s cibulí orestovat i papriky, cuketu, kořenovou zeleninu nebo třeba houby. Ještě sytější verzi získáte přidáním propláchnuté červené či hnědé čočky, kterou uvaříte přímo v omáčce.
Rychlejší verze: Pokud nelpíte na perfektním tvaru plátů polenty, použijte ji rovnou. To znamená, že si připravíte ricottu a uvaříte omáčku a pak se pustíte do polenty, kterou vlijete přímo do pekáče na první vrstvu omáčky. Poté rychle přetřete ricottou a přelijete zbytkem polenty. Pokud by mezitím zatuhla, můžete ji zlehka zahřát a znovu rozmíchat. Dále postupujte stejně jako v receptu.