Kdo má rád rozteklý sýr (a tedy má dobrý vkus), má pravděpodobně rád i lasagne. A kdo má rád lasagne, nejspíš tak trochu tuší, že nášup těstovin, hovězího a bešamelu není záležitost, co by si měl dopřávat každý den. Sýr ponechme stranou, toho se nevzdáme. Ale ostatní položky můžeme trochu odlehčit, a to nejen kaloricky, ale i přípravou. Těstoviny vyměňte za vrstvu bezlepkové kukuřičné polenty, omáčku udělejte vegetariánskou (nebo si ještě více usnadněte práci a kupte kvalitní hotovou) a místo vaření bešamelu jen ochuťte ricottu. Jídlo bude dost výživné i tak a o požitek ze zlatavého táhnoucího sýru se nepřipravíte.
Polentové bezlepkové lasagne se špenátem a sušenými rajčaty (bez masa)
Na 6 porcí potřebujete:
- 1 hrnek polenty
- 4 hrnky vývaru
- Sůl
- 4 lžíce másla
- 60 g parmezánu
Na omáčku (nebo kupte hovotou):
- 8 sušených rajčat v oleji
- 1 cibule
- Chilli vločky
- 4 stroužky česneku
- 500 ml pasírovaných rajčat
- Sůl
- 1 hrst čerstvé nebo 1 lžička sušeného oregana
- 1 hrst čerstvé nebo 1 lžička sušené bazalky
- 1 snítka čerstvého nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu
Na špenátovou ricottu:
- 125 g baby špenátu
- 500 g ricotty
- 1 špetka muškátového oříšku
- Sůl & pepř
Dále:
- 3 mozzarelly
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
- Polentu připravte klidně den předem, aby stihla zatuhnout (nebo přípravu naopak urychlete viz závěr článku). Vývar přiveďte k varu, za stálého míchání vsypte polentu a vařte doměkka dle návodu na obalu, většinou stačí 5 až 10 minut. Osolte, vmíchejte máslo a nastrouhaný parmezán a vlijte do naolejovaného vysokého pekáče (20 x 30 cm), ve kterém budete lasagne zapékat. Nechte zcela zatuhnout, nejlépe přes noc v lednici. Vyklopte a nití (lze i dentální) pak hmotu horizontálně rozřízněte na dva pláty, nejlépe to jde, když začnete od rohu. Druhá možnost je polentu nalít v tenčí vrstvě na dvakrát tak velký plech a nic neřezat.
- Na oleji z rajčat nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli, vmíchejte chilli dle chuti a nasekaná rajčata s česnekem, ještě pár vteřin restujte a zalijte passatou. Osolte a 20 minut za občasného míchání povařte. Vmíchejte nasekané bylinky a případně dosolte. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo nebo natrhejte.
- Špenát v cedníku prolijte vroucí vodou, ihned propláchněte studenou, co nejlépe vyždímejte a pokrájejte. Přidejte k ricottě a dochuťte muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem.
- Pekáč opět vymažte olejem. Na jeho dno rozetřete necelou čtvrtinu omáčky, na ni přeneste první plát polenty (nic se nestane, když popraská), přetřete ricottou, překryjte druhým plátem, potřete zbylou omáčkou a posypejte mozzarellou. Pečte 30 až 40 minut dozlatova, nechte 10 minut vychladnout, pokrájejte na porce a ozdobte čerstvou bazalkou.
Více zeleniny: Do omáčky můžete podle sezony spolu s cibulí orestovat i papriky, cuketu, kořenovou zeleninu nebo třeba houby. Ještě sytější verzi získáte přidáním propláchnuté červené či hnědé čočky, kterou uvaříte přímo v omáčce.
Rychlejší verze: Pokud nelpíte na perfektním tvaru plátů polenty, použijte ji rovnou. To znamená, že si připravíte ricottu a uvaříte omáčku a pak se pustíte do polenty, kterou vlijete přímo do pekáče na první vrstvu omáčky. Poté rychle přetřete ricottou a přelijete zbytkem polenty. Pokud by mezitím zatuhla, můžete ji zlehka zahřát a znovu rozmíchat. Dále postupujte stejně jako v receptu.