Když Tereza Pásková ráno vyhlédne z okna, kochá se pohledem na zasněžené alpské vrcholy. Mladá Češka vyměnila ruch pražských ulic za malebné Švýcarsko, kde studuje prestižní hotelovou univerzitu Les Roches. Ta vychovává vrcholové manažery a její absolventi dostávají nabídky práce zpravidla ještě dřív, než zaschne inkoust na jejich diplomu.
Přestože univerzita je líhní lídrů firem a byznysmenů a roční školné vyjde téměř na to, co nový Mercedes třídy E, studenty tady nijak nerozmazlují. Naopak. Musí se pěkně otáčet. Každé tři týdny vymění skripta za vařečku a zástěru a jdou pracovat rukama. Škola totiž funguje jako hotel, jehož provoz si studenti zajišťují sami. I díky tomu je po nich taková sháňka mezi budoucími zaměstnavateli.
Ti totiž dobře vědí, že se tady naučí všechno – nejen jak řídit lidi, ale i to, jak má vypadat správně ustlaná postel. Švýcarská Les Roches se dlouhodobě umisťuje na předních příčkách různých žebříčků, které ji řadí mezi nejlepší na světě. Nabízí studijní programy bakalářské, magisterské a MBA. O absolventy škol se každoročně uchází padesátka předních světových společností, jako například hotely Four Seasons nebo Hilton, značky Bulgari, Louis Vuitton či Walt Disney.
Turistický ruch v posledních letech zažívá velký boom, ke kterému přispěl i rozmach nízkonákladového létání. Ve vyhledávaných destinacích napříč světem rostou nové restaurace i hotely a zároveň s tím i poptávka po kvalifikovaných zaměstnancích.
Asociace World Travel & Tourism Council, která sdružuje velké podniky v turistickém byznysu, očekává, že cestovní ruch v následujících letech poroste o čtyři procenta ročně a do roku 2026 zaměstná 370 milionů lidí. Podle univerzity Les Roches tak bude každé 9. místo ve světě v oblasti pohostinství. Tento obor zdaleka nezahrnuje jen hotely nebo restaurace, ale vše, co se jakkoli týká zábavy pro lidi. Může jít o pořádání eventů, provozování kina nebo zábavního parku.
A jak se na jedné z nejlepších hotelových škol světa studuje? „Jsem ze školy nadšená, líbí se mi mezinárodní prostředí, krásná okolní příroda, fajn spolužáci, kteří si vzájemně pomáhají. Také přístup k výuce, který klade důraz na praxi, i když někdy je to dřina,“ směje se Tereza Pásková. Do školy nastoupila loni na podzim, hned zkraje zamířila na praxi do kuchyně. První týden se učila dezerty, třeba tiramisu, druhý delikatesy na banket, třetí večeře.
„Po třech týdnech praxe byly tři týdny akademické, poté opět kuchyně a jiný úsek. Například obědy, saláty a mytí nádobí,“ vysvětluje. Od ledna do března se bude učit obsluhovat spolužáky ve školní restauraci a jídelně, na baru pro ně bude míchat drinky. Studenti pracují ve skupinách, z nichž každá má svého vedoucího. Ten zodpovídá za výsledek společné práce.
21. února 2018 se v pražském hotelu Four Seasons uskuteční prezentace švýcarských vysokých škol pohostinství a byznys vzdělání, které se zúčastní představitelé institucí Glion a Les Roches. Studenti zde budou mít možnost mluvit se zástupci vzdělávacích institucí a získat nejaktuálnější informace o:
- světovém průmyslu pohostinství a perspektivách jeho vývoje,
- výhodách studia na Glionu a Les Roches,
- kampusech vysokých škol ve Švýcarsku, Velké Británii, Španělsku a Číně,
- studijních programech a přijímacím řízení,
- stážích a kariérních vyhlídkách pro absolventy.
„Je hodnocen za to, jak je schopen vést svůj tým,“ říká Tereza. Pro představu uvádí příklad. „Šéfkuchař předvede vedoucímu týmu přípravu nějakého pokrmu, on jej pak musí naučit spolužáky.“ Na konci každého týdne se skládá test z toho, co se během něj studenti naučili. Další po třech týdnech a na konci semestru.
Zkouška z úklidu
Škola má k dispozici také zkušební hotel, což je samostatná budova, kde je recepce a hotelový pokoj. Tam se studenti například učí, jak ubytovat hosta, přijímat platby kartou nebo jak správně uklidit pokoj. I za to jsou hodnoceni.
„Profesor schová v pokoji na různá místa papírky a my je musíme všechny najít. Tak pozná, že jsme uklízeli poctivě,“ popisuje Tereza, jak taková praktická zkouška probíhá. Součástí studia jsou dvě povinné půlroční praxe. Ve 4. ročníku si studenti vybírají specializaci. Terezu čeká volba mezi pořádáním eventů a managementem obchodu. Potom by chtěla navázat magisterským studiem.
Škola leží v regionu Crans-Montana v centru švýcarských Alp ve francouzsky hovořící části kantonu Valais. Patří mezi nejluxusnější lyžařská střediska spolu se Svatým Mořicem, Zermattem nebo Davosem. Každý rok se tady pořádá prestižní golfový turnaj European Masters.
Motivace především
Když Tereza zvažovala, kam se vydat po střední, od začátku věděla, že chce do zahraničí. Nejdřív přemýšlela o Vídni, chvíli o Španělsku, nakonec ale vyhrálo Švýcarsko. Do Crans-Montany jezdila už od třinácti na mezinárodní letní tábor.
„Právě tam jsem se dozvěděla o Les Roches, díky přednášce, kterou na táboře měli. A vzhledem k tomu, že ráda lyžuji, bylo rozhodování jednoduché,“ popsala s tím, že kvalita školy byla dalším ze zásadních faktorů. Pak už šlo všechno ráz na ráz. Jen pár dní po odeslání přihlášky za ní přijel pracovník univerzity na přijímací pohovor. Až do Prahy. „Pět dnů nato mi oznámili, že jsem přijata,“ vypráví.
Škola podle ní při rozhodování o přijetí uchazečů nehledí ani tak na známky z maturity, jako spíš na motivaci. „Jde jim o to, aby vás ten obor skutečně zajímal. Berou v potaz i dosavadní praxi,“ říká. Sama měla za sebou například stáž v pražském hotelu Hilton, kde pomáhala připravovat konference, vyzkoušela si práci v kavárně.
V Les Roches se mluví anglicky, což byl pro Terezu další důvod, proč jít na mezinárodní školu. Už na střední se totiž učila převážně v angličtině. „Bylo by pro mě vcelku nezvyklé učit se v češtině. Navíc Les Roches nabízí ve svém bakalářském programu i výuku dalších jazyků, tudíž jsem věděla, že mě posune i po jazykové stránce,“ říká.
Až dostuduje, chtěla by cestovat a nabírat zkušenosti. Letos v dubnu se chystá na povinnou půlroční stáž. Studenti si stáže vybírají buď sami, nebo volí z nabídek zhruba 50 předních světových firem, které škole každý semestr stáže nabízejí. Tereza má v hledáčku Hongkong. „Nikdy jsem nebyla v Asii, proto mě zajímá, bylo by to něco nového,“ dodává.
Fotografie byly pořízeny v pražském hotelu Four Seasons.