Kdo se jednou nechal odradit složitou přípravou závitků, podruhé si rád vyzkouší jejich jednoduchou verzi. Jak je známo, i jednoduché jídlo může chutnat fantasticky a tyto rýžové závitky s limetkovým kuřetem jsou jedním z nich. Základem je dobře vychucené, šťavnaté maso, křupavá zelenina a sofistikovaná chuť omáčky hoisin. Chybět nesmí ani omáčka pro namáčení – snadná – jak jinak!
Rýžové závitky s limetkovým kuřetem a hoisin omáčkou
Na 2 porce/cca 14 závitků potřebujete:
- 14 listů rýžového papíru
- 1 okurka
- ½ červené cibule
- 3 až 4 hrsti mungo výhonků
- Hoisin omáčka
- Čerstvý koriandr
Limetkové kuře:
- 2 kuřecí prsa – celkem cca 400 g
- 2 lžíce oleje
- Šťáva z 1 limetky
- ½ lžíce tekutého medu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého zázvoru
- Sůl
- Můžete přidat i trochu mletého chilli
Omáčka:
- 1 lžíce rybí omáčky
- 5 lžic vody
- ½ lžíce saké na vaření
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 (rovná) lžička medu
- 1 stroužek česneku
- Chilli paprička
- ½ lžičky bramborového škrobu
Postup
- Smíchejte ingredience na marinádu – olivový olej, limetkovou šťávu, med, koriandr, zázvor, sůl a případně chilli. Maso nechte marinovat ideálně přes noc, případně alespoň dvě hodiny.
- Rozpalte pánev a maso ze všech stran zprudka opékejte asi 2 minuty. Poté ještě znovu obalte v marinádě a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Ten kolem masa upravte tak, aby byly okraje přizdvihlé a šťáva nemohla vytéct na plech. Pečte při 190 °C cca 20 minut. Pokud pečete větší kusy masa, prodlužte dobu pečení alespoň o 5 minut. Po upečení vyndejte z trouby a nechte asi 15 minut odpočívat.
- Než kuřecí maso zchladne, uvařte si omáčku, kterou budete k závitkům servírovat. Smíchejte rybí omáčku, vodu, saké, limetkovou šťávu, med, najemno nakrájený česnek a kousek chilli papričky a škrob. Přiveďte k varu a vařte asi minutu, aby se škrob dobře provařil. Přelijte do servírovací mističky.
- Okurku překrojte po délce na 4 díly, resp. na kusy velké asi 5 až 7 cm. Z každého nakrájejte slabé nudličky. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Připravte si k ruce rýžový papír a velkou misku s teplou vodou, mungo výhonky, hoisin omáčku a čerstvý koriandr.
- Kuře nakrájejte na slabé nudličky a smíchejte se šťávou, kterou maso během pečení pustilo.
- Každý list rýžového papíru, jeden po druhém, máčejte několik sekund v teplé vodě. Opatrně rukou stáhněte přebytečnou tekutinu a rozprostřete papír na talíř. Zhruba do poloviny, resp. malinko níže, položte několik listů koriandru, vyskládejte do řádku mungo výhonky, okurku a maso, přelijte asi ½ lžíce hoisin omáčky a posypejte trochou cibule. Ještě můžete přidat další koriandr a poté se pusťte do balení závitků – boční strany přehněte směrem dovnitř a odspoda vzhůru zaviňte závitek. Odložte stranou a pusťte se do dalšího.
- Závitky servírujte s omáčkou, případně s kouskem limetky a čerstvým koriandrem.