Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Přečtěte si příběh o tom, jak z několika málo jednoduchých ingrediencí během 10 minut vykouzlit báječnou přílohu či lehkou večeři. V hlavní roli je salátová okurka, křupavé arašídy, čerstvé chilli a koriandr (který v případě jeho nesnášenlivosti ale hravě nahradíte mátou).

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 salátová okurka
  • 1 malá šalotka
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
  • Červená chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 2 hrsti koriandru, máty nebo mixu obojího
  • 2–3 lžíce rybí omáčky (pro vege verzi dejte sójovou)
  • 1–2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce oleje (sezamový, slunečnicový, arašídový)
  • 1 lžíce palmového cukru nebo medu

Postup

  1. Omytou okurku podélně rozpulte a pokrájejte na šikmé plátky. Šalotku nakrájete na tenká půlkolečka. Arašídy nasucho opražte na pánvi – hezky se rozvoní a budou mít výraznější chuť. Nahrubo je nasekejte.
  2. Na dresink smíchejte nasekanou papričku, česnek a bylinky s rybí omáčkou, limetkovou šťávou, olejem a cukrem.
  3. Před podáváním už jen vše promíchejte a případně dochuťte další rybí omáčkou nebo solí, limetkou či cukrem. Salát je skvělý jen tak nebo jako příloha ke grilovanému masu, rybám či mořským plodům.

Tip: Salát posypejte ještě ultimátní prasárničkou, smaženou cibulkou. Kromě klasických kamenných supermarketů ji pořídíte na Rohlíku, Košíku, v Icelandu či IKEA a skvělá je nejen na saláty (byť tím trochu popřete jejich dietetický význam), ale i na asijské nudle a do burgerů či domácích hotdogů.