Podle známého sloganu humpoleckého pivovaru Bernard se už nemusí objímat pouze Češi, ale i Španělé. A to konkrétně ve Valencii, kde byl otevřen celkově devátý Bernard Pub – po slovenském Liptovském Mikuláši druhý v cizině.
Za španělskou premiérou stojí český rodák David Franke. Do Valencie ho zavanuly pracovní povinnosti, a když tam provozovatel jeho oblíbeného baru ukončil živnost, prostory od něj koupil a otevřel tu hospodu s pivem z humpoleckého rodinného pivovaru.
„Po dobrém pivu se mi stýskalo, nechávali jsme si ho od
přátel do Valencie vozit. Když se naskytla příležitost mít
tady vlastní podnik, rozhodl jsem se pro oblíbenou značku,“
vypráví David Franke začátek příběhu dosud nejexotičtějšího
Bernard Pubu.
Franke si přál, aby byla hospoda v maximální možné míře původní, tedy česká. Většina nábytku a vybavení je proto vyrobena v Čechách a na dva tisíce kilometrů vzdálenou adresu vše odvezl plně naložený kamion.
Následoval ho malý tým montérů a ti během několika dní uvedli podnik do provozu. Než se tak stalo, obchodní sládek pivovaru proškolil personál v ošetřování a čepování piva a v péči o výčepní zařízení.
„Našimi hosty jsou především Španělé a studenti okolních vysokých škol, ale také zde žijící Češi, Slováci a Poláci. Je tu silná slovanská komunita a hospoda s českým pivem je přirozeným místem pro setkání. Z atmosféry, která tu panuje, jsem opravdu nadšený,“ pochvaluje si David Franke.
Na čepu nabízí standardně tři druhy piv Bernard, v letní sezoně jich může být dvojnásobek. „O kvalitní pivo je ve Španělsku zájem. Už po prvních týdnech zkušebního provozu jsou výsledky velmi dobré. Stěžejní bude letní turistická sezona, na kterou se budeme soustředit – podnik je nedaleko moře,“ říká obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Šípek.
Španěly podle něj láká i české jídlo: hodně si objednávají vepřo knedlo zelo, nakládaný hermelín či utopence. V menu ale nechybí ani místní a vegetariánská jídla a soudě podle dosavadních recenzí na Google Maps, valencijský Bernard Pub má našlápnuto skutečně „salud“ – tedy zdravě!