Jednohubky a chlebíčky. Tradiční klasika, která nesmí chybět na žádné party. Dají se připravit na nesčetně mnoho způsobů a kreativitě se u nich meze nekladou. Tu pozměníte pomazánku, tu si pohrajete se zdobením a máte pohoštění hotové. A protože co nevidět bude silvestr, jistě se budou hodit tipy na pomazánky, které zaručeně zabodují.
Poslední den roku je spojen s bujarými oslavami. A k oslavám bezpodmínečně patří i dobré jídlo. Nemusíte hned servírovat pečené holuby, dobře promyšlený stůl s různými druhy pochutin pomůže dodat silvestrovskému večeru příjemnou atmosféru a hosty určitě zasytí. Křupky, brambůrky, oříšky, čerstvé ovoce, obložené mísy.
Každý ať si zobne to, na co má zrovna chuť. Už dlouhá léta silvestrovskému pohoštění ale jednoznačně vévodí jednohubky a chlebíčky. Kdo by si rád nepochutnal na čerstvé vece či rohlíku s vysokou vrstvou dobré pomazánky a plátkem šunky, uzenou rybou nebo ovocem? Které druhy pomazánek se na silvestrovskou oslavu hodí nejvíce?
Podle Kateřiny Čížkové, manažerky pražského lahůdkářství Bistro Sisters, rozhodně chybu neuděláte se sýrovou pomazánkou s česnekem: „Silvestr je jediný den v roce, kdy je tahle česneková bomba akceptovatelná. Jednohubka z rohlíku ozdobená kouskem hroznového vína vždy potěší a jen se po ní zapráší.“
Chlebíčkům sluší kozí sýr, avokádo i hummus
Jelikož je dnešní doba ovlivněna trendem vařit zdravěji, může tomu odpovídat i silvestrovské pohoštění. Jestli chcete, aby vaše nabídka jednohubek byla pestrá a zároveň jste jí potěšili i případné vegetariány, zkuste pomazánku z kozího sýra s červenou řepou nebo avokádovou pomazánku s granátovým jablkem.
Milovníci hermelínu jistě nepohrdnou oblíbenou hermelínovou. Zajímavou alternativou ke klasickým jednohubkám je hummus na celerových lupíncích zakápnutý dobrým olivovým olejem. Uděláte tak radost těm, co dbají na figuru a hlídají si po Vánocích svou váhu.
Budapešťská pomazánka
„Rozhodně se ale nemusíte bát nabídnout naprostou klasiku jako utopence, nakládaný hermelín, obložené chlebíčky se šunkou a jednohubky se sýrovou pomazánkou,“ ubezpečuje Kateřina Čížková.
Občerstvení nemusíte chystat sami
Ančovičkový se sleděm, avokádový s pršutem, rostbífový nebo masový – i takový může být chlebíček na silvestrovskou party. Kde ale vzít recept? S pohoštěním si můžete nechat pomoci.
Pokud chcete své hosty překvapit něčím netradičním, vyberte si z nabídky Bistra Sisters na jejich e-shopu. Najdete tam 14 druhů chlebíčků, které se denně vyrábějí čerstvé i ve formě kanapek a většina z nich i v bezlepkové variantě.
Recept Bistra Sisters na budapešťskou pomazánku
Na pomazánku budeme potřebovat veku nebo bílý chléb a z ingrediencí:
– 2 kusy červené syrové papriky
– 3 lžíce rostlinného oleje
– 125 g tvarohu
– 250 g ovčí brynzy
– 15 g dijonské hořčice
– 1 g soli
– 1 lžíci drceného kmínu
– 1/4 lžíce mletého chilli
Příprava samotné pomazánky není složitá. Červené papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a vložíme je s pekáčkem do předehřáté trouby na 180 °C. Za 25 minut je vyndáme, sloupneme slupku a necháme vychladnout. Polovinu pečených paprik rozmixujeme s dalšími ingrediencemi. Druhou polovinu paprik nakrájíme na širší pruhy.
Pomazánku namažeme na veku nebo bílý chléb a ozdobíme pruhy pečených paprik.