Pečení ze zeleniny není žádnou novinkou, všichni přece známe mrkvový dort či cuketový perník, ale špenátový dort? 

Mechový dort ze špenátu je poměrně novou záležitostí, která se v posledních letech stala velmi populární po celém světě. Kde si přesně se vzal, se neví, ale to na jeho skvělé chuti nic nemění. Jedná se o klasický piškot, ke kterému je navíc přidaný rozmixovaný špenát. Ten dodá korpusu vláčnost, a ačkoliv na první pohled může vzbuzovat pochyby, určitě se nenechte odradit, špenátovou chuť v dezertu rozhodně neucítíte. 

Místo tradičního dortu jsme zvolili variantu do skleničky, díky tomu si můžete vzít dort s sebou i například na piknik či kamkoliv, kam se vydáte. 

Mechový dort do skleničky

Na 4 porce potřebujete:

  • 120 g baby špenátu
  • 70 g řepkového oleje
  • 50 g mléka
  • šťávu z poloviny citronu 
  • 2 vajíčka
  • 85 g krupicového cukru
  • 190 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli

Na krém:

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • Maliny a borůvky k podávání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 26 cm vymažte olejem. 
  2. Špenát lehce pokrájejte, bude se lépe mixovat. Přesuňte ho do mixéru, přidejte olej, mléko a citronovou šťávu a rozmixujte do hladké kaše. 
  3. Vajíčka společně s cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile jsou vajíčka již vyšlehaná, rychle zašlehejte špenátovou směs. 
  4. Mouku smíchejte s jedlou sodou a solí a opatrně ji stěrkou pouhým podebíráním zapracujte do vaječné směsi.
  5. Těsto přelijte do připravené formy, vložte do rozpálené trouby a pečte cca 25 minut či dokud není vršek lehce zlatavý až hnědý. Poté nechte zcela vychladnout.
  6. Vychladlý korpus prsty rozdrobte na malé kousky. V misce smíchejte tvaroh s cukrem a mletou vanilkou.
  7. Připravte si 4 skleničky. Nejprve je naplňte vrstvou rozdrobeného mechového korpusu, nyní přidejte tvarohový krém, ovoce a opakujte, dokud nejsou skleničky naplněné. Nakonec vytvořte z korpusu kopeček a ozdobte ovocem. Pro variantu „ s sebou“ skleničky neplňte až do vrchu, abyste je mohli zavřít.