Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Když se to vezme kolem a kolem, tento dort je plný zeleniny (půl kila mrkve!), ovoce (ananas a rozinky), zdravých tuků (ořechy a rostlinný olej) a bílkovin (vajíčka a žervé a v polevě, aha?!). Pokud ovšem podobné výmluvy nepotřebujete, mělo by vám stačit to, že je chuťově božský, nádherně vláčný a přesně tak akorát sladký. A ještě ho zvládne i začátečník. Jdete do něj?

Klasický mrkvový dort s ořechy, ananasem a rozinkami

Na dort o průměru 24 cm potřebujete:

  • 500 g mrkve
  • Kůra z 1 citronu
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 200 g ananasu z plechovky
  • 220 g řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 200 g přírodního cukru
  • 4 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli

Na polevu:

  • 100 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 500 g čerstvého krémového sýru nebo žervé

Na ozdobu:

  • Vlašské ořechy
  • Jedlé květy
  • Borůvky
  • Mrkvový nať

Postup

  1. Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno (pokud máte kuchyňského robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít), citronovou kůru (ovšem jen její žlutou část) taktéž. Ořechy nahrubo nasekejte a rozinky krátce zahřejte s rumem, aby nabobtnaly. Ananas sceďte a pokrájejte na kousky.
  2. Dvě dortové formy vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Pokud máte jen jednu, udělejte těsto z polovičního množství, pečte ho nadvakrát nebo ho v troubě přikryjte kusem pečicího papíru, aby se dobře propekl a nespálil se mu povrch – bude poměrně vysoký.
  3. Olej prošlehejte s cukrem a postupně zapracujte vejce, mouku, kypřicí prášek, sodu, skořici, zázvor, muškát, sůl, mrkev, ořechy, rozinky a ananas.
  4. Těsto rozdělte do forem a při 160 °C pečte 50 až 60 minut nebo až je špejle či párátko zapíchnuté do těsta po vytažení suché. Nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ji odstraňte a nechte dochladnout na rovné mřížce či dřevěném prkénku.
  5. Na krém dobře prošlehejte změklé máslo s cukrem, citronovou šťávou, vanilkou a sýrem. Pro extra rovný dort můžete případné vypoukliny na korpusu seříznout do roviny. Na každý korpus natřete polovinu krému a sesaďte je na sebe jako u fíkového dortu s Earl Grey krémem.
  6. Pro polonahý efekt si nechte trochu krému, který naneste na boky dortu a ty pak uhlaďte cukrářskou stěrkou nebo velkým nožem. Pokud se necítíte na dokonale hladký povrch, naneste krém řekněme v rustikální podobě – udělejte na něm vlnky kulatým nožem nebo ho zvrásněte vidličkou.
  7. Dort nechte do druhého dne odležet a poté zdobte drcenými ořechy, jedlými květy, čerstvým ovocem nebo třeba mrkvovou natí.

Tip: Pokud chcete dort krémem potřít celý, udělejte polevy o něco více nebo ji podobně jako u red velvet dortu nastavte krabičkou šlehačky.