Pokud si chcete z prázdnin uchovat ještě jednu krásnou vzpomínku, připravte si pohankové vafle s tahini pastou a šťavnatými broskvemi s ostružinami. Totiž broskve a ostružiny – to je dechberoucí kombinace sama o sobě. V tom dobrém slova smyslu, samozřejmě. A to, co byste na první pohled určitě nečekali od pohankových vaflí, je jemná dochuť sezamu, který tuhle skvělou kombinaci příjemně doplňuje. Nevšední? Bláznivé? Možná, ale rozhodně to stojí za to! Na tyhle vafle budete totiž rádi vzpomínat. A nejen to. Jsou snadné, takže si je s chutí jistě brzy zopakujete.

Čerstvé broskve a ostružiny brzy vystřídá sezona jablek a hrušek, které nás budou doprovázet po celou zimu, a věřte, že i s nimi budou vafle chutnat báječně. Dochutit je můžete navíc kardamomem nebo skořicí.

pohankove vafle s ovocem

Pohankové bezlepkové vafle s jogurtem, sezamem, broskvemi a ostružinami

Na 8 vaflí potřebujete:

  • 1 vejce
  • 50 g bílého jogurtu
  • 30 g tahini pasty
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 120 ml mléka
  • 120 g pohankové mouky
  • na špičku nože jedlé sody
  • špetku soli
  • Ghí nebo olej na smažení (řepkový, kokosový)

Horké broskve s ostružinami:

  • 1 velká broskev
  • 2 lžičky másla
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce vody
  • pár snítek tymiánu (nemusí být)
  • hrst ostružin

K podávání:

  • bílý sezam
  • hustý bílý jogurt
  • popř. pár snítek tymiánu
pohankove vafle s ovocem

Postup

  1. Vejce prošlehejte s jogurtem, tahini pastou a javorovým sirupem. Do směsi vmíchejte mléko.
  2. Promíchejte pohankovou mouku se sodou a špetkou soli. Tekutou směs dobře promíchejte se suchou, aby se ingredience důkladně propojily.
  3. Vaflovač pořádně rozpalte a potřete ghí nebo jiným tukem. Ještě na chvíli zavřete a pak dovnitř vlijte trochu těsta. Zavřete a 10 minut nebo dle výkonu svého vaflovače pečte. Vafle dejte vychladnout na mřížku. Před nalitím dalšího těsta do vaflovače nechte plotýnky zase hodně nahřát, potřete olejem a na chvíli zavřete. Teprve do rozpáleného vaflovače lijte další těsto. Vafle tak budou pěkně dozlatova a dokřupava opečené. Pokud nemáte vaflovač, můžete ke smažení použít lívanečník.
  4. Broskev zbavte pecky a dle svých preferencí nakrájejte na poloviny, čtvrtiny, nebo měsíčky. V pánvi rozehřejte máslo a broskve chvíli opékejte. V mističce promíchejte limetkovou šťávu, javorový sirup a vodu. Směs vlijte do pánve. Přidejte tymián a na středním plameni prohřívejte. Broskvemi pohazujete, aby se ve směsi dobře obalily. Po 1 až 2 minutách přidejte ostružiny, jen párkrát prohoďte a odstavte z plotny.
  5. Sezamová semínka opečte nasucho na pánvi. Hotové vafle servírujte s horkým ovocem, přelijte sirupem z pánve, doplňte jogurtem a posypejte sezamem.