Víno je letní slunce koncentrované v lahvi. Jeho milovník a zakladatel webu jizni-svah.cz Jan Čeřovský pro vás vybral nejzajímavější lahve pro letošní sezonu a spároval je i s pokrmy, které je skvěle doplní. Ne proto, aby vás druhý den nebolela hlava (to u těchto vín nehrozí), ale pro váš větší požitek.
Domaine Tempier Bandol Rosé 2020
Bezesporu nejslavnější vinařství ve francouzské oblasti Bandol a jejich legendární růžové víno, jedno z mála opravdu seriózních a s potenciálem dlouhodobého zrání v lahvi. Připravené z Mourvèdru s dílem odrůd Grenache, Cinsault a Carignan.
Se starorůžovou barvou, vůní červeného lesního ovoce a kořenitostí a svěží delší komplexní chutí poslouží coby parádní doprovod ratatouille a grilovaných ryb, ale i k langustám nebo syrovému tuňákovi.