I teplé jídlo dokáže v létě osvěžit. Lehké cuketové rolky plněné lahodnou ricottou to bezpečně zvládnou. A pokud máte dojem, že přeci jen dáte přednost studenému pokrmu, můžete si rolky dát vychlazené z lednice. Skvěle totiž chutnají i za studena. K teplé verzi rolek se výborně hodí pečené brambory, kuskus nebo bulgur. Zastudena zase ladí s dobrým kváskovým chlebem anebo s cizrnou. Cizrnu můžete mimochodem přidat i do omáčky a upéct společně.
Cuketové rolky s ricottovou náplní a rajčatovou omáčkou
Na 2 porce potřebujete:
- 2 až 3 cukety
- Olivový olej
- Sůl
Omáčka:
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička najemno nakrájeného rozmarýnu
- 1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 500 g pasírovaných rajčat
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Náplň:
- 40 g piniových semínek
- 300 g ricotty
- Hrst čerstvé bazalky/asi 1 lžíce pokrájených lístků
- 1 stroužek česneku
- Nastrouhaná kůra z ½ citronu
- Sůl
K podávání:
- Nastrouhaný parmezán
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka
Postup
- Z cukety odkrojte stopku a poté nakrájejte na slabé, asi půlcentimetrové plátky. Vedle sebe vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete lehce olivovým olejem a osolte. Pečte v troubě při 210 °C (horkovzduch) přibližně 20 minut. Po upečení nechte zchladnout.
- Než se upeče cuketa, připravte si omáčku. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Česnek nasekejte najemno a přidejte k cibuli spolu s rozmarýnem, tymiánem a bobkovým listem. Na mírném ohni míchejte asi minutu. Pak zalijte pasírovanými rajčaty, osolte a opepřete a vařte 5 minut. Omáčku přelijte do zapékací mísy a urovnejte.
- Piniová semínka nasucho opečte na pánvi. Stranou odložte 1 až 2 lžíce (použijete na posypání před podáváním). Zbylá semínka nasekejte najemno a nasypejte k ricottě. Ricottu ochuťte najemno pokrájenou bazalkou, prolisovaným česnekem, citronovou kůrou a solí. Promíchejte.
- Na každý plátek cukety naneste k širšímu kraji kopeček ricotty. Stočte a přendejte do zapékací mísy s omáčkou. Vyskládejte cuketové rolky vedle sebe a poté vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte přibližně 25 minut.
- Před servírováním lehce zakápněte olivovým olejem, posypejte nastrouhaným parmezánem, opečenými piniovými semínky a ozdobte čerstvou bazalkou.