Cuketovou pizzu v naší zemi ocení hned tři velké skupiny osob: zahrádkáři, před kterými se v sezoně cuket už i jejich nejbližší schovávají, aby nebyli obdarování přerostlými zelenými monstry, mlsné povahy, kterým, když řeknete „dietní“ pizza, srdce a bříško zaplesá, a celiaci, kteří spíš než bezlepkovou mouku vyhledávájí přirozeně bezlepkové potraviny. O dietnosti cuketové pizzy můžeme vést spory, protože díky množství sýru samozřejmě úplně dietní není, ale nízkosacharidová, bezlepková a o poznání výživnější než klasická pizza rozhodně ano. Pokud patříte do alespoň jedné ze zmíněných skupin, využijte nastávající sezony cuket a tuhle zelenou alternativu vyzkoušejte. Koneckonců, korpus výborně poslouží i místo tortilly jako základ wrapů.

„Dietní“ cuketová pizza bez mouky (bezlepková & nízkosacharidová)

Na 4 malé nebo 2 větší pizzy potřebujete:

  • 900 g menších pevných cuket (asi 4 kusy)
  • 250 g tvrdého 30% sýra (eidam, gouda)
  • 2 vejce
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky sušeného nebo 1 stroužek čerstvého česneku
  • 1 lžička sušeného nebo hrst čerstvého oregana

Na obložení:

  • 140 g rajského protlaku
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky sušeného nebo 1 stroužek čerstvého česneku
  • 1 lžička sušeného nebo hrst čerstvého oregana
  • Chilli dle chuti
  • 2 až 3 mozzarelly
  • Mrazená kukuřice
  • Červená cibule
  • Olivy
  • Olivový olej
  • Čerstvá bazalka a oregano

Postup

  1. Omyté cukety i se slupkou nastrouhejte nahrubo (pokud máte robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít!), v cedníku prosolte a nechte minimálně 15 minut pustit vodu. Poté přesuňte do utěrky a vyždímejte co nejvíce tekutiny. Čím víc se vám podaří vymačkat, tím lépe díky tomu bude pizza držet a nebude vodnatá, ale pěkně křupavá.
  2. Cuketu smíchejte s najemno nastrouhaným sýrem (nenechte se zlákat tučnějšími a chutnějšími druhy, eidam třicítka zde poslouží naprosto perfektně) a vajíčky a ochuťte čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a oreganem.
  3. Troubu vyhřejte na 200 °C. Plechy vložte pečicím papírem a přímo na něm rukama vytvarujte maximálně 5 mm silné placky. S menšími pizzami se lépe manipuluje, u větších se zase nemusíte vyrovnávat s tím, že sníte dvě. Pečte asi 15 minut, až povrch zpevní, zezlátne a placka půjde z papíru odlepit.
  4. Korpusy odlepte (ale nechte na papíru) a obložte dle své chuti. Já dávám protlak nebo drcená rajčata ochucená solí, pepřem, česnekem, oreganem a chilli, navrch natrhanou mozzarellu, kukuřici, kolečka cibule, olivy a poctivě zakápnu dobrým olivovým olejem. 
  5. Pizzy vraťte ještě na pár minut do trouby, aby se sýr roztekl a zezlátl, obložte čerstvými bylinkami a podávejte.

Tip: Korpusy pečte o chvilku déle a použijte je jako bezlepkové cuketové tortilly – stačí je naplnit čímkoli máte rádi, zamotat a podávat.