Nemáte výbavu na sýrové fondue? Nevadí, připravte ho v dýni! Na hřejivou podzimní hostinu bude takové jídlo perfektní a dýně navíc udrží sýr horký a tekutý minimálně hodinu a půl.
Je třeba zvolit takový druh dýně, který pečením neztratí tvar. Ideální je právě muškátová dýně, která má navíc dokonalou chuť a strukturu. Stačí spolu se sýrem nabrat i upečenou krémovou dužinu. S touto specialitou zazáříte nejen na vaší halloweenské párty!
Sýrové fondue v dýni
Na fondue pro cca 5 osob potřebujete:
- 1 muškátová dýně (max. 5 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g strouhaného ementálu
- 200 g strouhaného sýru gruyère
- 200 g strouhaného čedaru
- 10 lžic kukuřičného škrobu
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka tymiánu
- 2 špetky muškátového oříšku
- 200 ml suchého bílého vína
- 200 g crème fraîche nebo tučné zakysané smetany
Postup
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 140 °C. Muškátovou dýni položte na plech nebo do litinové pánve na pečení. Rozkrojte ji v horní třetině a vydlabejte, jako když dlabete dýni na halloween. Vnitřek dýně potřete olivovým olejem, dýni vraťte vršek a pečte cca 30 minut.
- Ve velké míse smíchejte najemno nastrouhané sýry, škrob, nastrouhanou šalotku, drcený česnek, lístky tymiánu a nastrouhaný muškátový oříšek. Směs přendejte do předpečené dýně, zalijte bílým vínem a přidejte crème fraîche (nemíchejte).
- Zvyšte teplotu v troubě na 160 °C, vraťte do ní dýni už bez vrchní části na 30 minut a poté sýrovou směs promíchejte. Pokračujte dál v pečení, dokud se sýry úplně nerozpustí a nevznikne hladká omáčka, bude to trvat dalších cca 30 minut.
- Hotovou dýni nechte na pekáči a ihned ji podávejte s křupavou bagetou nebo kousky uzeného masa, které si do fondue máčejte.