Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
„Co se stane, když piškot zalijete mlékem?“ Možná právě ta samá otázka se honila hlavou mladé, v kuchyni nezkušené Mexičance Veronice, která ustaraně hleděla na nepovedený koláč. Příprava jí byla svěřena v rámci příprav na návštěvu své urozené tety Valentiny, která měla dorazit co nevidět. A jak za tak krátko napravit málo sladký, málo vláčný koláč bez výrazu…? Zalít ho mlékem a ozdobit smetanou? Pokus se zdařil a vznešená teta Valentina si jej nemohla vynachválit. Krom toho se rozhodla koláč Tres leches zařadit na menu všech hostin, které ve svém domě pořádala. Přiznáváme, tento příběh jsme si vymysleli, ale jak jinak by mohla vzniknout takto pohádková delikatesa? Třemi mléky nasáklý koláč se šlehačkovou čepicí je totiž sladkou tečkou hodnou malých i velkých hostin pro malé i velké pány. Navrch ho můžete ozdobit nejen ovocem, ale i ořechy nebo čokoládou.
Tres leches (třímlékový koláč)
Na koláč o velikosti cca 27×23 cm potřebujete:
- 120 g změklého másla
- 190 g cukru
- 5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
- 1 vanilkový lusk
- 170 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky sody
- 40 g mléka
- Špetka soli
Na prolití:
- 350 g slazeného kondenzovaného mléka
- 300 g neslazeného kondenzovaného mléka
- 120 g smetany (obsah tuku je na vás)
- 2 lžíce rumu
Na ozdobení:
- 500 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 kusy mučenky
Postup
- Máslo utřete s cukrem. Zašlehejte žloutky a semínka z vanilkového lusku. Promíchejte mouku s kypřicím práškem a sodou a spolu s mlékem vmíchejte do máslové směsi.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli do hustého sněhu a po částech vmíchejte do téměř hotového, předpřipraveného těsta.
- Formu o velikosti 27×23 cm vyložte pečicím papírem a rozetřete do ní těsto. Pečte při 180 °C cca půl hodiny. Ještě teplé četně propíchejte vidličkou a nechte ve formě zchladnout.
- Zchladlý korpus opatrně vyndejte z formy a sejměte z ní pečicí papír. Pokud budete chtít koláč uchovávat v pekáči, nebudete potřebovat už další pečicí papír. Pokud budete chtít koláč servírovat na tácu, doporučuji formu znovu vystlat pečicím papírem, aby vám šel koláč snadno vyjmout.
- Metličkou prošlehejte mléka, smetanu a rum na prolití. Korpus ve formě zalijte mléčnou směsí a dejte do lednice minimálně na hodinu, ideálně na víc, odležet. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem – není třeba přidávat více, jelikož korpus je sladký dost. Šlehačkou potřete korpus a ozdobte mučenkou, jejíž nakyslá chuť skvěle vyváží sladkost koláče. Můžete však použít i jiné druhy ovoce, ořechy nebo čokoládu.