skip to main content

Obrácený koláč s citrusy, kokosem & mákem. Voní po pomerančových květech a zvládne ho i začátečník

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Obrácený pomerančový koláč je rychle hotový, vláčný díky kysané smetaně, se šťavnatým ovocem navrch (respektive vespod!) a ještě hezky vypadá. V sezoně dávám efektní červené pomeranče, které nicméně ne vždy červené jsou… Nic ovšem nezkazíte ani pomeranči nečervenými a jinými citrusy, například mandarinkami nebo grepy.

Obrácený pomerančový koláč s kokosem

Reklama

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:

  • 3 červené pomeranče nebo jiné citrusy (grep, mandarinka)
  • 2 lžíce mletého kokosu
  • 1/2 kostky změklého másla (125 g)
  • 1/2 hrnku cukru krupice (100 g)
  • 1 velká špetka soli
  • 3 vejce
  • 1 kelímek kysané smetany (200 g)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 chemicky neošetřené pomeranče
  • 1 hrnek hladké mouky (150 g)
  • 1 hrnek mletého kokosu (90 g)
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 3 lžíce celého máku

Na sirup (lze nahradit 2 lžíce džemu nebo sirupem kupovaným):

  • Šťáva z jednoho pomeranče
  • 30 g cukru krupice
  • 1 lžíce vody z pomerančových květů (koupíte v orientálních potravinách)

Postup

  1. Formu (nejlépe tu s odnímatelným okrajem) vyložte pečicím papírem. Citrusy (já dala krvavý pomeranč, grep a mandarinku) pokrájejte na 1 až 1,5 cm tlustá kolečka, až poté je opatrně oloupejte, a vyskládejte na dno formy. Do mezer můžete ještě vložit trojúhelníky ze zbylých koleček. Citrusy posypejte kokosem (díky tomu ovoce tolik nezvhlne).
  2. Změklé máslo, cukr a sůl šlehejte elektrickým šlehačem 5 minut do světlé pěny, postupně zapracujte vejce, smetanu, vanilku, pomerančovou šťávu a kůru (tu strouhejte opatrně, abyste nepřidali i bílé části, které jsou hořké), mouku, kokos, kypřicí prášek a mák.
  3. Těsto nalijte na citrusy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a stáhněte papír.
  4. Pomerančovou nebo jinou citrusovou šťávu zprudka svařte s cukrem na hustý sirup, vmíchejte pomerančovou vodu (ta ho krásně ovoní) a vychladlý koláč sirupem potřete. Podobnou službu vám prokáže i kupovaný sirup nebo tři lžíce rozehřáté meruňkové, broskvové nebo pomerančové zavařeniny.