Na tento výtečný podzimní dezert jablka ani dýni nepotřebujete, zato se vybavte pořádnou zásobou ořechů, protože bez nich poctivý ořechový dort jen tak nevykouzlíte. A i když nepatří k těm nejrychlejším dezertům, určitě se stane středobodem každé podzimní oslavy. Skvělý ořechový korpus, náplň ze zkaramelizovaných pekanových ořechů a lehký nakyslý krém ze smetanového sýru ochucený javorovým sirupem a skořicí, nezní to skvěle?
Karamelový ořechový dort s vlašskými ořechy, pekany a mandlemi
Na dort o průměru cca 20 cm potřebujete:
- 250 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 65 g řepkového oleje
- 380 g hladké mouky
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka soli
- 200 g mléka
- 4 vejce
Na náplň:
- 150 g třtinového cukru
- 120 g vody
- 1 vejce a 1 žloutek navíc
- 45 g másla
- 10 g škrobu
- 20 g javorového sirupu
- 100 g pekanových ořechů
Na krém:
- 800 g smetanového sýru
- 80 g změklého másla
- 140 g javorového sirupu
- 1 lžička mleté skořice
- Ořechy na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 20 cm vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím v další míse smíchejte mouku, mleté vlašské ořechy, kypřicí prášek, skořici a sůl. Když je máslo již světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vejce a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko a zbytek sypké směsi a rychle prošlehejte do hladkého těsta. Těsto zbytečně nešlehejte, mohli byste ho přešlehat a srazilo by se.
- Hotové těsto rozdělte do připravených forem a pečte 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte zcela vychladnout.
- Mezitím, co se korpusy pečou, připravte pekanovou náplň. Cukr, vodu, vajíčko, žloutek, škrob i javorový sirup v rendlíku smíchejte, poté přidejte nahrubo nasekané pekanové ořechy a máslo a pomalu za stálého míchání zahřívejte. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut, směs začne tmavnout, houstnout a karamelizovat. Vařte do zhoustnutí. Velmi hustou tmavohnědou kaši nechte vychladnout.
- Jakmile jsou korpusy a ořechová náplň vychladlé, připravte krém. Změklé máslo lehce prošlehejte s javorovým sirupem, poté přidejte smetanový sýr a skořici a vyšlehejte do hladkého hustého krému.
- Nyní dort zkompletujte. Pokud je potřeba, korpusy seřízněte do roviny. První korpus lehce pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte polovinou ořechové náplně. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Trochou krému pomažte vršek i celý povrch dortu a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy. Zbytek krému přesuňte do sáčku se zdobící špičkou a vršek dortu po obvodu ozdobte. Poklaďte půlkami vlašských ořechů a mandlovými plátky, spodek dortu ozdobte pekanovými půlkami. Nechte 40 minutu ztuhnout v lednici, poté podávejte.