Na tento výtečný podzimní dezert jablka ani dýni nepotřebujete, zato se vybavte pořádnou zásobou ořechů, protože bez nich poctivý ořechový dort jen tak nevykouzlíte. A i když nepatří k těm nejrychlejším dezertům, určitě se stane středobodem každé podzimní oslavy. Skvělý ořechový korpus, náplň ze zkaramelizovaných pekanových ořechů a lehký nakyslý krém ze smetanového sýru ochucený javorovým sirupem a skořicí, nezní to skvěle? 

Karamelový ořechový dort s vlašskými ořechy, pekany a mandlemi

Na dort o průměru cca 20 cm potřebujete:

  • 250 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 65 g řepkového oleje
  • 380 g hladké mouky
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka soli
  • 200 g mléka
  • 4 vejce

Na náplň:

  • 150 g třtinového cukru
  • 120 g vody
  • 1 vejce a 1 žloutek navíc
  • 45 g másla
  • 10 g škrobu
  • 20 g javorového sirupu
  • 100 g pekanových ořechů

Na krém:

  • 800 g smetanového sýru
  • 80 g změklého másla
  • 140 g javorového sirupu
  • 1 lžička mleté skořice
  • Ořechy na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 20 cm vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím v další míse smíchejte mouku, mleté vlašské ořechy, kypřicí prášek, skořici a sůl. Když je máslo již světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vejce a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko a zbytek sypké směsi a rychle prošlehejte do hladkého těsta. Těsto zbytečně nešlehejte, mohli byste ho přešlehat a srazilo by se. 
  2. Hotové těsto rozdělte do připravených forem a pečte 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte zcela vychladnout.
  3. Mezitím, co se korpusy pečou, připravte pekanovou náplň. Cukr, vodu, vajíčko, žloutek, škrob i javorový sirup v rendlíku smíchejte, poté přidejte nahrubo nasekané pekanové ořechy a máslo a pomalu za stálého míchání zahřívejte. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut, směs začne tmavnout, houstnout a karamelizovat. Vařte do zhoustnutí. Velmi hustou tmavohnědou kaši nechte vychladnout. 
  4. Jakmile jsou korpusy a ořechová náplň vychladlé, připravte krém. Změklé máslo lehce prošlehejte s javorovým sirupem, poté přidejte smetanový sýr a skořici a vyšlehejte do hladkého hustého krému.
  5. Nyní dort zkompletujte. Pokud je potřeba, korpusy seřízněte do roviny. První korpus lehce pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte polovinou ořechové náplně. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Trochou krému pomažte vršek i celý povrch dortu a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy.  Zbytek krému přesuňte do sáčku se zdobící špičkou a vršek dortu po obvodu ozdobte. Poklaďte půlkami vlašských ořechů a mandlovými plátky, spodek dortu ozdobte pekanovými půlkami. Nechte 40 minutu ztuhnout v lednici, poté podávejte.