skip to main content

Žádná parodie na americkou klasiku, ale poctivá verze v sezonní podobě: dýňový cheesecake s pomerančem a pekanovým griliášem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Málokterý národní recept je ve světě tak známý a tak populární jako americký cheesecake. Přestože jeho originální verze v kostce představuje upečenou sýrovou náplň na sušenkovém základu, existuje nespočet receptů, které se liší jak stylem přípravy, tak ingrediencemi. Snadno tak narazíte na „český čískejk“ s pomazánkovým máslem a podobně.

Obejděte tyto nepovedené napodobeniny a připravte si delikátní cheesecake, který staví na poctivém základu ze své domoviny, a přebírá na sebe sezónní podobu. Nepodlehněte dojmu, že cokoliv je karamelové, musí být i pekelně sladké. Tento recept vás vyvede z omylu a zanechá ve vás mnohem větší zážitek než jen cukrem poblázněné smysly.

Na 23 cm korpus potřebujete:

  • 170 g sušenek Lotus
  • 60 g pekanových ořechů
  • 70 g rozpuštěného másla
  • Nastrouhaná pomerančová kůra ze ¼ pomeranče

Na náplň:

  • 400 g dýně hokaido
  • ½ lžíce rostlinného oleje
  • 250 g zakysané smetany
  • 120 g panely nebo třtinového cukru
  • 4 vejce 
  • 400 g sýru Philadelphia
  • 70 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • Máslo na vymazání formy
Reklama

Na griliáš:

  • 50 g pekanových ořechů + asi 12 ořechů navíc
  • 120 g cukru

Postup

  1. Dýni nakrájejte na drobnější kostky (cca 3 cm) a v míse promíchejte s ½ lžíce oleje. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C doměkka. Bude to trvat asi 25 minut.
  2. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a boky potřete máslem. 
  3. Sušenky s pekanovými ořechy rozmixujte najemno. Promíchejte s pomerančovou kůrou, zalijte máslem a důkladně promíchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy a umačkejte (například dnem sklenice nebo dlaněmi). Dejte péct při 180 °C po dobu 10 minut.
  4. Dýni rozmixujte se zakysanou smetanou dohladka. Důkladně promíchejte nebo promixujte i s ostatními surovinami na náplň (panela, sýr, pomerančová šťáva) kromě vajec – ty zašlehejte až úplně nakonec, aby cheesecake při pečení nepraskl.
  5. Směs nalijte na předpečený korpus. Troubu ztlumte na 150 °C a pečte asi 1 hodinu. Troubu vypněte ve chvíli, kdy okraje koláče jsou pevné a prostředek se třese jako rosol.
  6. Nechte zchladnout a poté dejte do lednice (nejlépe přes noc).
  7. Připravte si griliáš: 50 g pekanových ořechů nasekejte nahrubo a nasucho opečte na pánvi. Na další pánev vsypte cukr a snažte se ho rovnoměrně roztřást do slabé vrstvy. Pánev dejte na sporák a na středním plameni nechte rozehřát. Nemíchejte! Maximálně můžete pánev prokroužit, aby se cukr rovnoměrně roztékal. Když začne zlátnout, velice rychle v něm namočte celé ořechy, které jste si dali stranou, a kuchařskou pinzetou je vyndejte na pečicí papír. Tyto ořechy si nechte vcelku na ozdobu.
  8. Nakonec do karamelu vsypte nahrubo nasekané, opražené ořechy a promíchejte. Směs vylijte vedle celých ořechů na pečicí papír, rozprostřete a nechte zchladnout.
  9. Ořechovo-karamelovou směs rozsekejte v mixéru najemno. Až těsně před podáváním s ní posypejte povrch koláče a ozdobte celými ořechy v karamelu. Pokud byste cheesecake posypali a vrátili do lednice, griliáš by zvlhl a nebyl křupavý.