Tento rok to výrobci pomazánky Nutella pěkně osladil. Chuť mu kazí nejen nedostatek lískových oříšků a jejich zvyšující se cena, ale také smrt vynálezce sladkosti a přetrvávající spory s tureckou vládou.

Největší odběratel lískových oříšků, který podle odhadů spotřebuje čtvrtinu celosvětové produkce, je úzce propojený s Tureckem, které je zase největším producentem těchto oříšků. Když tak letos tamní úrodu poškodil silný mráz a škůdci, začala se společnost Ferrero poohlížet po zdrojích v Chile a ve Spojených státech.

Když proto výrobce pomazánky Nutella pozastavil v Turecku nákupy a začal vyčkávat chvíle, kdy se ceny stabilizují, tamní vládu tím naštval. Ta pohrozila, že pokud potravinářský gigant nekoupí alespoň třicet tisíc ze schválených pětačtyřiceti tisíc tun lískových oříšků, mohla by mu začít ukládat pokuty.

„Důsledky jeho preferencí nelze přenášet na turecké zemědělce, obchodníky a instituce,“ rozčiloval se pro tureckou státní tiskovou agenturu Anadolu šéf tamního úřadu pro hospodářskou soutěž Birol Küle.

Odmítl přitom, že by se jednalo o záměrný útok na Ferrero. Tak totiž situaci vyhodnotil pro Financial Times jeden z manažerů firmy, podle kterého se turečtí producenti snaží značku zmáčknout a hrají „hry“.

Firmu mají od koupě odrazovat nejen obavy o kvalitu ořechů, ale také to, že je farmáři a překupníci nemají zájem nadále prodávat za obvyklou cenu. „Pokud má globální společnost chyby v plánování, není to problém Turecka. Nemělo by být obviňováno za účelem získání prestiže,“ opáčil šéf úřadu pro hospodářskou soutěž.

„Je zcela přirozené, že zemědělci prodávají postupně v období, kdy je nabídka nízká. Nejedná se pouze o pravidlo specifické pro Turecko, ale o univerzální tržní pravidlo, které pochopí každý, kdo rozumí základním principům fungování ekonomiky,“ dodal Küle.

Proč společnost nechce do tureckých oříšků investovat, přitom není při pohledu na ceny záhadou. Ta se od července za tunu zdvojnásobila z devíti na osmnáct tisíc dolarů, tedy na 370 tisíc korun, podle posledních zpráv má ale kvůli nedostatku zájmu v posledních týdnech padat.

Pochopitelná je i nervozita Turků, kteří jsou v produkci lískových oříšků na Ferreru závislí, protože od nich odebírá skoro třetinu celé produkce. V zemi navíc provozuje několik továren.

S Tureckem se přitom společnost přela už několikrát. Třeba od roku 2021 se o ni stát zajímá kvůli nařčení zemědělců ze zneužívání dominantního postavení. Ti tvrdili, že jim platila za ořechy méně, než měla. Loni však úřady vyšetřování uzavřely poté, co se společnost zavázala problémy s hospodářskou soutěží vyřešit.

Sehnat oříšky odjinud by pro Ferrero totiž nebylo jednoduché ani levné. Společnost pocházející ze severoitalské oblasti Piemont má problémy i ve vlastní zemi, kde se letos očekává pokles produkce ze zhruba sto tisíc tun lískových oříšků na šedesát tisíc.

Aby se z nesnází dostalo, rozhodlo se Ferrero nabízet bezplatný kurz pro italské agronomy, techniky a další složky ořechového dodavatelského řetězce. Připravovat se při něm mají hlavně na rizika, která vyplývají z klimatických změn.

Čemu se však vyhnout nejde, je smrt. Ta si letos přišla pro vynálezce moderní Nutelly, italského chemika Francesca Rivellu. Ten už od začátku svého působení ve firmě vymýšlel nové produkty a později se stal pravou rukou majitele Michela Ferrera.

Společně s ním zdokonalil recepturu Ferrerova otce Pietra a vymyslel pro ni slavný název Nutella. Aby se dopracoval k její dnešní chuti, několik let cestoval s Michelem po světě s cílem přijít na nové příchutě.

S odchodem „otce pomazánky“, jak se Rivellovi v Itálii přezdívalo, tak pro společnost začíná nová doba – taková, kde se musí vypořádat s nejistými cenami i ohroženou nabídkou surovin.