Takhle chutná luxus. Na tomhle místě vám splní každé přání, aniž byste ho stihli vyslovit. Mají k tomu speciálně vyškolený personál, nejlepšího šéfkuchaře světa a taky špičkového šéfbarmana – Čecha Williama Pravdu.
Vítejte v hotelu Capella, v centru thajského Bangkoku. Na břehu řeky Čao Praja se tu rozkládá komplex se 101 pokoji. Hledáte-li přepych, splést se nemůžete.
Vybudoval ho Horst Schulze, který stojí za proslulou sítí Ritz Carlton, v jedné z hotelových restaurací vaří Mauro Colagreco, oceňovaný jako jednička mezi šéfkuchaři celého světa, a hotelový bar řídí William Pravda, jenž předtím pracoval pro Gordona Ramsayho v Singapuru a který se mezi gastronomickou smetánku vypracoval z rodné jižní Moravy.
Křestní jméno má sice mezinárodní, ale jak příjmení napovídá, Pravda je v tomhle zástupu velkých jmen vyslancem z Česka. Pro Capella Group, společnost vlastnící šest přepychových hotelů v různých koutech světa, začal pracovat jako beverage manager před necelými třemi lety, kdy dostal za úkol vybudovat bar v nově otevíraném hotelu v thajské metropoli.
„Zaujalo mě to, protože Thajsko a hlavně Bangkok zažívá velký rozmach, co se týče kvality a prestiže v hotelovém průmyslu,“ přibližuje Pravda pro Forbes.
Mohl si tak od nuly vymyslet celý design baru, kompletní menu a přístup k drinkům obecně. A odhodlal se vytvořit něco neokoukaného. „Nechtěl jsem udělat další ‘mužský’ bar, který bude tmavý a starší pánové tam budou v rohu popíjet whisky a kouřit doutník,“ vysvětluje.
Místo toho se rozhodl prodchnout prostor ženskostí, využít bílý mramor a fialové tóny, ozdobit ho ručně malovanými freskami od místních umělců a lustrem ve tvaru Mléčné dráhy. „Chtěli jsme, aby každá žena, co k nám přijde, se cítila komfortně. A muži, aby se necítili nekomfortně,“ líčí Pravda.
Dominantou baru Stella je pak bílý páv, trůnící v jeho středu. „Pochází odsud z Thajska, pořídili jsme si ho po jeho smrti a nechali ho zvěčnit jako symbolické propojení s Capella Singapur,“ připomene Pravda jiný hotel od téže společnosti, kde jsou procházející pávi častou atrakcí pro návštěvníky.
Jedinečný design musí doplňovat i jedinečné drinky. A tak se Pravda inspiroval svými předchozími pracovními zkušenostmi, kde dělal nápoje ve spolupráci s nejlepšími kuchaři.
Odkoukával, jak tvoří moderní dezerty, a rozhodl se tyto techniky využít sám. Jeho drinky tak zdobí pěna či kaviár a těší se, až zase začne míchat alkoholovou zmrzlinu, ve skutečnosti mražený Negroni koktejl s plnou silou různých likérů.
Stella se od otevření na podzim loňského roku rychle zapsala jako místo, kam se vyráží na neokoukané: párování drinků s dezerty. Menu stojí na čtyřech významných ženách z asijské historie, každá z nich má tři signature koktejly a jeden dezert. „Jde o zážitek, unikátní chutě a pocit v ústech,“ vysvětluje Pravda.
A z téhle nabídky si musí vybrat každý. „Máme asi 450 různých druhů alkoholu. Od všeho něco a vše v pokud možno nejvyšší kvalitě,“ chlubí se Pravda.
Na zážitcích je postavený celý pobyt v hotelech Capella. Každý z hostů má k sobě tzv. Capella Culturist, tedy osobního asistenta, který se mu věnuje už před příjezdem a pak během celého pobytu. Zná hosta do detailů a připraví mu na míru program, který se pojí s poznáváním lokálních specialit.
Může jít o túru po místní kavárenské scéně, soukromou meditaci s mnichem nebo ochutnávku z bangkockých michelinských stánků s jídlem. „Všechno stavíme na pocitu. Chceme, aby se hosté cítili jako doma a zároveň luxusně. O nic se nestarat a mít všechno podle svých představ. Luxus se změnil – každý z hostů už přesně ví, co a jak chce a očekává, že se mu to splní,“ vypráví Pravda.
Na baru si pak hosté mohou objednat zážitek zvaný omakase, což je pojem z japonštiny, kdy zákazník nechá objednávku zcela na obsluze. Taková služba je k dispozici pouze jednou denně a musí se rezervovat alespoň 24 hodin dopředu. Účastnit se omakase mohou maximálně čtyři hosté a párování dezertu s koktejlem se jim vytvoří na míru přímo před jejich očima.
„Dezert přitom nemusí být vždy jen sladký. Může v něm být kaviár, květák nebo červená řepa. Vždycky jde o celkový dojem z kombinace chutí,“ vypráví Pravda nadšeně.
Barman od Gordona Ramsayho
Pravdův otec pracoval v diplomacii, a tak měl odmala k cestování blízko. A také se často účastnil slavnostních večeří. Sledoval práci číšníků a barmanů, odkoukával pravidla stolování, zajímal se, co kdo pije. Logicky ho pak i vlastní pracovní kroky zavedly do gastronomie.
Za barem se rozkoukával na rodné jižní Moravě, pak pokračoval do Prahy, z ní do Walesu a od roku 2015 pracoval v restauraci Bread Street Kitchen & Bar vyhlášeného kuchaře Gordona Ramsayho. Po třech letech však ucítil čas na změnu a kývl na nabídku z Capella Hotels.
Čas na přípravu projektu měl velkorysý, ovšem otevření v koronavirové době stejně bylo poněkud zběsilé. „Museli jsme posbírat tým ze všech částí Thajska domů, protože se rozutekl domů do karantény. Covid zastavil spoustu dodávek a malých detailů, které jsme plánovali,“ popisuje Pravda.
Ale i tak zvládl hotelový tým ještě před koncem roku 2020 otevřít a rozběhnout provoz. „A vše zatím běží úspěšně.“