Tradičně konzervativní britská značka se snaží omlazovat. Podle Petra Vokroje, šéfa českého Marks&Spencer, se jí to daří. Kromě toho cítí potřebu kultivovat trh, kde se expanze ostatních brandů hrála v posledních letech hlavně přes nízkou cenu.

Rozhovorů v pyžamech s hlavami firem generujících miliardy příliš nenajdete, zvláště od konce covidu. Tento se šéfem českého módního a potravinového řetězce Marks&Spencer Petrem Vokrojem je jedna z výjimek. V zaplněné kavárně ve druhém patře v pražském paláci Melantrich na Václavském náměstí, jediné pobočce značky mimo nákupní centra, se v pyžamovém setu trika a tepláků potkáváme oba. Navíc oba ve stejném.

„Pyžama u nás reprezentují způsob, jak přispět během Vánoc na dobrou věc,“ vysvětluje hbitě manažer, který v britském řetězci pracuje posledních šestnáct let, tři a půl roku v jeho čele. Letos jde z každého prodaného pyžama třicet korun na konto nadace Pink Bubble, která pomáhá rodinám s onkologickými dětmi.

Abychom sváteční linku ještě podtrhli, během rozhovoru o českém retailovém trhu, budování nové identity ikonické značky i omlazování zákaznické báze, budeme ještě navíc stavět a zdobit každý svou perníkovou chaloupku. Výsledky obou velice amatérských cukrářů můžete posoudit na fotkách.

info Foto David Turecký

Teď už ale k byznysu. M&S přišel do Česka před třiceti lety z větších mezinárodních brandů jako jeden z prvních a před dvaceti lety spustil i svou potravinovou část. Dnes je schopný generovat miliardové tržby, a to s pouhými patnácti prodejnami po republice, konkrétní čísla však separátně za Česko komunikovat nemůže.

Dočtete se dál
  • Jak Marks&Spencer v Česku omlazuje značku a kdo nově přibývá mezi zákazníky.
  • Proč chce stavět na „kvalitě za rozumnou cenu“ v trhu tlačeném nízkou cenou.
  • Jak vidí budoucnost: růst e-shopu a prodejny spíš jako showroomy.
  • V čem je český trh specifický.
Forbes Digital Premium