Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes ráno přicestoval na neohlášenou návštěvu do ukrajinského hlavního města Kyjeva. Přislíbil zde pokračování pomoci a podle médií oznámil, že Berlín dodá na Ukrajinu další zbraně včetně raketometů MARS. V době návštěvy zastihl Steinmeiera letecký poplach.
  • Ukrajinský provozovatel jaderných elektráren Enerhoatom varoval, že ruské síly provádějí utajovanou a podezřelou aktivitu v Záporožské jaderné elektrárně. Enerhoatom také v prohlášení na platformě Telegram uvedl, že podle jeho dohadů by Rusové mohli připravovat teroristický útok s použitím jaderného materiálu.
  • Ukrajinská vicepremiérka a ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková v úterý vyzvala Ukrajince pobývající v cizině, aby se nevraceli na zimu domů. Země podle ní potřebuje zimu nějak přežít a energetické sítě, poškozené ruskými útoky, by návrat milionů lidí nezvládly.
  • Zakladatel ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin podle amerického deníku The Washington Post v osobním rozhovoru s prezidentem Vladimirem Putinem kritizoval chyby ruských armádních velitelů na Ukrajině. Prigožin má podle informací amerických zpravodajských služeb, na něž se deník odkazuje, stále napjatější vztahy s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem.
  • Ruské síly se patrně připravují na obranu jihoukrajinského města Cherson, domnívají se analytici z amerického Institutu pro studium války. Nejisté je postavení ruských jednotek na severu Chersonské oblasti, který pravděpodobně ukrajinské jednotky znovu získají pod svou kontrolu do konce letošního roku.
  • Pokud by ruské síly vyhodily do povětří Kachovskou vodní elektrárnu na jihu Ukrajiny, připravilo by to poloostrov Krym na deset až patnáct let o dodávky vody. V rozhovoru se stanicí Sky News to řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Poloostrov, který v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Rusko, trápí nedostatek vody už od tohoto připojení.