Ischler Törtchen neboli išlské dortíčky je lahodné cukroví, které nezapře svůj noblesní rakouský původ. Dostupné receptury se v detailech liší, ale nám nejvíce ta chutná od Marie Janků-Sandtnerové, která spojuje křehké máslové těsto, božskou rumovo-ořechovou náplň a dekadentní hořkou čokoládu. Vše podtrhuje domácí meruňkový džem, citronová kůra, vanilka a ořechy dle vašeho výběru – hodí se lískové, vlašské, mandle i trochu nezvykle pekany. Išlské cukroví zabere chvíli času, ale zde si opravdu troufáme říct, že stojí za to.

Išlské cukroví (išlské dortíčky)

Na 40 kusů potřebujete:

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 40 g mletých mandlí
  • 20 g kakaa
  • 140 g másla
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • ½ lžičky mleté nebo 1 lžičku čerstvé citronové kůry
  • ¼ lžičky skořice
  • ¼ soli

Na náplň (nebo slepujte jen džemem):

  • 150 g ořechů (vlašské, pekany či loupané lískové)
  • 50 g másla
  • 30 g rumu
  • 70 g džemu (meruňka, šípek, rybíz, brusinka)
  • 100 g cukru moučka

Na ozdobu:

  • 100 g hořké čokolády (min. 60 % kakaa)
  • 15 g slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 40 polovin pekanů, vlašských ořechů nebo mandlí

Postup

  1. Mouku, cukr, mandle, kakao, máslo, vanilku, citronovou kůru, skořici a sůl rukama zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu nebo i do druhého dne odležet.
  2. Na pomoučené ploše ho pak rozválejte na 2 až 3 mm silný plát a vykrajujte z něj cca 3cm kolečka. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 9 až 10 minut. Z papíru sundejte až po vychladnutí.
  3. Ořechy pomelte nebo rozmixujte najemno. Do mixéru můžete rovnou přidat i změklé máslo, rum a džem, aby byla náplň opravdu hladká. Vmíchejte cukr a případně nechte chvilku zpevnit v lednici.
  4. Čokoládu rozpusťte na plotně (na nejnižší stupeň) nebo v mikrovlnce (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte) spolu s kokosovým tukem či olejem. Polovinu vychladlých koleček v ní z jedné strany namočte a skládejte na mřížku, případný zbytek čokolády použijte třeba do rumových koulí. Do polevy vmáčkněte polovinu ořechu a nechte zatuhnout.
  5. Druhou polovinu koleček pak otočte a zdobicím sáčkem s hladkou špičkou na každém udělejte kopeček z náplně. Přiklopte kolečkem s polevou (držte ho za ořech, aby se poleva nenarušila) a přitiskněte ho tak, aby se náplň vytlačila až k okrajům.
  6. Uchovávejte v dobře uzavřené (a schované!) dóze v chladu a nechte alespoň týden odležet.