Ischler Törtchen neboli išlské dortíčky je lahodné cukroví, které nezapře svůj noblesní rakouský původ. Dostupné receptury se v detailech liší, ale nám nejvíce ta chutná od Marie Janků-Sandtnerové, která spojuje křehké máslové těsto, božskou rumovo-ořechovou náplň a dekadentní hořkou čokoládu. Vše podtrhuje domácí meruňkový džem, citronová kůra, vanilka a ořechy dle vašeho výběru – hodí se lískové, vlašské, mandle i trochu nezvykle pekany. Išlské cukroví zabere chvíli času, ale zde si opravdu troufáme říct, že stojí za to.
Išlské cukroví (išlské dortíčky)
Na 40 kusů potřebujete:
- 210 g hladké mouky
- 70 g cukru moučka
- 40 g mletých mandlí
- 20 g kakaa
- 140 g másla
- ½ lžičky mleté vanilky
- ½ lžičky mleté nebo 1 lžičku čerstvé citronové kůry
- ¼ lžičky skořice
- ¼ soli
Na náplň (nebo slepujte jen džemem):
- 150 g ořechů (vlašské, pekany či loupané lískové)
- 50 g másla
- 30 g rumu
- 70 g džemu (meruňka, šípek, rybíz, brusinka)
- 100 g cukru moučka
Na ozdobu:
- 100 g hořké čokolády (min. 60 % kakaa)
- 15 g slunečnicového nebo kokosového oleje
- 40 polovin pekanů, vlašských ořechů nebo mandlí
Postup
- Mouku, cukr, mandle, kakao, máslo, vanilku, citronovou kůru, skořici a sůl rukama zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu nebo i do druhého dne odležet.
- Na pomoučené ploše ho pak rozválejte na 2 až 3 mm silný plát a vykrajujte z něj cca 3cm kolečka. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 9 až 10 minut. Z papíru sundejte až po vychladnutí.
- Ořechy pomelte nebo rozmixujte najemno. Do mixéru můžete rovnou přidat i změklé máslo, rum a džem, aby byla náplň opravdu hladká. Vmíchejte cukr a případně nechte chvilku zpevnit v lednici.
- Čokoládu rozpusťte na plotně (na nejnižší stupeň) nebo v mikrovlnce (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte) spolu s kokosovým tukem či olejem. Polovinu vychladlých koleček v ní z jedné strany namočte a skládejte na mřížku, případný zbytek čokolády použijte třeba do rumových koulí. Do polevy vmáčkněte polovinu ořechu a nechte zatuhnout.
- Druhou polovinu koleček pak otočte a zdobicím sáčkem s hladkou špičkou na každém udělejte kopeček z náplně. Přiklopte kolečkem s polevou (držte ho za ořech, aby se poleva nenarušila) a přitiskněte ho tak, aby se náplň vytlačila až k okrajům.
- Uchovávejte v dobře uzavřené (a schované!) dóze v chladu a nechte alespoň týden odležet.