Jestli se už teď nemůžete dočkat, až budete snídat vánočku, zkraťte si čekání na Vánoce s jednoduchou tvarohovou štolou, která ji perfektně zastoupí. Je bez kynutí a pletení, tudíž mnohem jednodušší a rychlejší než klasická vánočka, ale obdobně dobrá.

Lehounce kořeněné těsto je plné rumových rozinek, citrusů a mandlí a díky tvarohu a marcipánu vydrží dlouho vláčné. A nikdo vám nemůže vyčítat, že jste nečekali až do Vánoc, když se vlastně nejedná o vánočku

Marcipánová štola jako jedlý dárek: Štola poslouží i jako sympatický jedlý dárek na předvánoční návštěvy. Těsto v takovém případě můžete rozdělit až na 6 částí a upéct miništoly. Dobu pečení pak samozřejmě o něco zkraťte. 

Na 2 štoly potřebujete:

  • 150 g rozinek
  • 60 g rumu
  • 200 g kandované citrusové kůry
  • 100 g loupaných mandlí
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 100 g cukru krupice
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 250 g tučného tvarohu
  • 150 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 špetka soli 
  • 250 až 300 g marcipánu

Dále:

  • 70 g másla na potření
  • Cukr moučka na posypání

Postup

  1. Den předem namočte rozinky do rumu. Pokud nechcete čekat, v alkoholu je krátce zahřejte na plotně či v mikrovlnce, nabobtnají tak taky. Přidejte k nim citrusovou kůru (já dávám mix pomerančové a citronové) a mandle nasekané nahrubo.
  2. Mouku, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, změklé máslo, vejce, vanilku, zázvor, skořici, muškát, hřebíček a sůl smíchejte v poměrně tuhou hmotu. Přidejte rozinky, citronát a mandle a rukama zapracujte do těsta.
  3. Z těsta buď rovnou vytvarujte dva válečky, nebo, pokud je budete plnit marcipánem, polovinu těsta rozválejte na silný obdélník a zabalte do něj váleček z marcipánu dlouhý jako ono těsto (respektive budoucí štola). Stejně postupujte s druhou částí těsta.
  4. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut do růžova.
  5. Ihned po vytažení z trouby štoly potřete rozehřátým máslem a zasypejte pořádnou vrstvou moučkového cukru.
  6. Vychladlou štolu můžete pro delší trvanlivost natěsno zabalit do alobalu a poté ještě do potravinářské fólie, chutě se pěkně rozleží a pečivo v chladu vydrží dobré až dva týdny.