Jestli se už teď nemůžete dočkat, až budete snídat vánočku, zkraťte si čekání na Vánoce s jednoduchou tvarohovou štolou, která ji perfektně zastoupí. Je bez kynutí a pletení, tudíž mnohem jednodušší a rychlejší než klasická vánočka, ale obdobně dobrá.
Lehounce kořeněné těsto je plné rumových rozinek, citrusů a mandlí a díky tvarohu a marcipánu vydrží dlouho vláčné. A nikdo vám nemůže vyčítat, že jste nečekali až do Vánoc, když se vlastně nejedná o vánočku…
Marcipánová štola jako jedlý dárek: Štola poslouží i jako sympatický jedlý dárek na předvánoční návštěvy. Těsto v takovém případě můžete rozdělit až na 6 částí a upéct miništoly. Dobu pečení pak samozřejmě o něco zkraťte.
Na 2 štoly potřebujete:
- 150 g rozinek
- 60 g rumu
- 200 g kandované citrusové kůry
- 100 g loupaných mandlí
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 100 g cukru krupice
- 1 sáček kypřicího prášku
- 250 g tučného tvarohu
- 150 g změklého másla
- 2 vejce
- 1 lžička mleté vanilky
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1 špetka muškátového květu
- 1 špetka mletého hřebíčku
- 1 špetka soli
- 250 až 300 g marcipánu
Dále:
- 70 g másla na potření
- Cukr moučka na posypání
Postup
- Den předem namočte rozinky do rumu. Pokud nechcete čekat, v alkoholu je krátce zahřejte na plotně či v mikrovlnce, nabobtnají tak taky. Přidejte k nim citrusovou kůru (já dávám mix pomerančové a citronové) a mandle nasekané nahrubo.
- Mouku, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, změklé máslo, vejce, vanilku, zázvor, skořici, muškát, hřebíček a sůl smíchejte v poměrně tuhou hmotu. Přidejte rozinky, citronát a mandle a rukama zapracujte do těsta.
- Z těsta buď rovnou vytvarujte dva válečky, nebo, pokud je budete plnit marcipánem, polovinu těsta rozválejte na silný obdélník a zabalte do něj váleček z marcipánu dlouhý jako ono těsto (respektive budoucí štola). Stejně postupujte s druhou částí těsta.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut do růžova.
- Ihned po vytažení z trouby štoly potřete rozehřátým máslem a zasypejte pořádnou vrstvou moučkového cukru.
- Vychladlou štolu můžete pro delší trvanlivost natěsno zabalit do alobalu a poté ještě do potravinářské fólie, chutě se pěkně rozleží a pečivo v chladu vydrží dobré až dva týdny.