skip to main content

Zapleťte si hlavu vynikající vánočkou. Tu z pěti pramenů zvládne každý a vláčná bude do Vánoc

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pro zhotovení dokonalé vánočky je zásadní začít u kvalitních ingrediencí. Použijte výběrovou mouku s dostatečným obsahem lepku, aby zvládla tíhu těsta. Domácí vajíčka rozhodně též schvalujeme. O provzdušnění těsta a lepší kynutí se postará kvásek. Jakmile kvásek vzejde, máte jasno, že je droždí v plné síle a umožní tak těstu zamotat z něj ve finále krásnou štědrovnici (jak se vánočce mimo jiné zastarale říkávalo). Jak moc se do těsta – tedy jeho pramenů – zamotáte, už necháme na vás. My jsme pro vás připravili recept na vánočku z pěti pramenů. Je to velmi „pleteníhodná“ varianta, které není důvod se obávat. S těstem pracujte láskyplně a v jednotlivých fázích kynutí mu věnujte dostatek času. Nespěchejte (i když se na výsledek těšíte) a vychutnejte si i samotnou přípravu. A nebojte se vyzkoušet vánočku i z více pramenů – o té třeba zase příště, ať vám moc nezamotáme hlavu.

2 vánočky

Na kvásek potřebujete:

  • 190 g hladké výběrové mouky (typ 00)
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 35 g čerstvého droždí
  • 150 ml vlažného mléka

Na zbytek těsta:

  • 530 g hladké výběrové mouky (typ 00)
  • 1 rovnou lžičku soli
  • 140 g krupicového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetku muškátového oříšku
  • ½ lžičky sušené citronové kůry
  • 130 ml mléka
  • 1 vejce
  • 130 g másla
  • 60 g (jumbo) rozinek
  • 25 g loupaných mandlí
Reklama

Na dohotovení:

  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek neboli omládek z kvasnic. Do mísy dejte mouku, cukr a rozdrobené droždí. Navrch nalijte vlažné mléko a vše vymíchejte do hladkého těstíčka. Zakryjte utěrkou a nechte přibližně 30 minut kynout. Jakmile kvásek zdvojnásobí objem, můžete pokračovat s přípravou těsta.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku se solí, oba cukry, muškátový oříšek a citronovou kůru. Doprostřed udělejte důlek a umístěte do něj připravený kvásek. Přilijte mléko, rozšlehané vejce a nakonec rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto propracujte v míse nejprve vařečkou a pak jej hněťte rukama (s nimi vynaložíte jednoduše tu správnou sílu a poznáte, kdy je těsto dobře propracované). Hněťte dlaní doprostřed těsta a pomalu si jej otáčejte dál a dál. Ke konci přidejte do těsta ještě rozinky a nasekané mandle (pokud je máte rádi). Znovu propracujte a hotový hladký bochánek pak nechte v míse. Zaprašte jej ze všech stran moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechte kynout hodinu až hodinu a půl.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a tu druhou zatím ještě přikryjte utěrkou. Polovinu těsta rozdělte na 5 stejně velkých dílů a vypracujte z nich bochánky. Z každého pak vyválejte stejně dlouhého hada. Nyní přichází řada na pletení vánočky z pěti pramenů. 
  4. Položte si prameny svisle před sebe a u vzdálenějšího konce je k sobě všechny přitiskněte. Pak tři prameny (po jednom) nadzvedněte a posuňte do levé strany. Zbylé dva prameny posuňte na pravou stranu. Nyní máte uprostřed prostor na překládání pramenů z vnějších stran. 
  5. Vezměte vnější ze tří pramenů (na levé straně) a přiložte jej z vnitřní strany ke dvěma pramenům (na straně pravé). Nyní máte nalevo prameny dva a napravo tři. Proveďte stejný postup obráceným směrem – z vnější pravé strany vezměte pramen a vložte jej z vnitřní strany k pramenům na levé straně. Prameny nijak zvlášť neutahujte, pokládejte je přes sebe z lehkostí a bez zbytečných mezer. Tímto způsobem pokračujte až do zapletení celé vánočky. Na konci prameny přitiskněte k sobě a lehce podhrňte pod vánočku. Vánočku přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a zakryjte utěrkou. Stejně zapleťte vánočku ze zbývající části těsta a přeneste vedle té druhé na plech. Vánočky zakryjte utěrkou a nechte ještě pěkně nakynout – minimálně hodinu, ale i déle, zkrátka dokud nezvětší viditelně svůj objem.
  6. Vykynuté vánočky potřete rozšlehaným vejcem ze všech stran a posypejte mandlovými plátky. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Teplotu ihned snižte na 170 °C a pečte přibližně 35 minut do zlatohněda. Vánočky nechte po dopečení vychladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem. Vychutnejte si je třeba s máslem a oblíbeným domácím džemem (k domácí vánočce se to samo nabízí) – zkrátka tak, jak ji máte nejraději.