Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Na tarte flambée potřebujete méně ingrediencí, než zvládnete olíznout prstů po jeho snězení. Alsasko-lotrinská delikatesa sice není nic pro „dietáře“, ale náruživce toužící po silných zážitcích nadchne. Koláč ze snadného kynutého chlebového těsta je pokrytý hutnou oblohou složenou z crème fraîche, cibule, slaniny a ementálu. Když se do koláče pustíte ještě za tepla, šťavnatá náplň se vám rozplyne v puse, že nebudete chtít přestat. Což by byla škoda. Skvěle totiž tarte flambée chutná i za studena.
Tarte flambée (Flammekueche): alsaský cibulový koláč se sýrem
Na koláč velikosti cca 35 x 35 cm potřebujete:
- 6 g sušeného droždí
- 180 ml teplé vody
- 300 g hladké mouky
- 1 rovná lžička soli
Na obložení:
- 250 g créme fraiche
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka soli
- 1 menší cibule
- 2 – 3 jarní cibulky
- 150 g anglické slaniny
- 150 g nastrouhaného ementálu
Postup
- Droždí zalijte teplou vodou a nechte 15 až 20 minut vzejít kvásek. Hladkou mouku promíchejte se solí. Zalijte kváskem a zpracujte těsto. Pod utěrkou nechte hodinu a půl v teple kynout.
- Nakynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na slabý plát. Orientační velikost je 35 x 35 cm, ale můžete vyválet na kruh i obdélník – je to zcela na vás. Důležité je, aby těsto bylo tenké. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Créme fraiche ochuťte špetkou muškátového oříšku a soli. Rozetřete na těsto. Oba druhy cibule nakrájejte na slabé plátky, slaninu na drobné kostičky. Koláč rovnoměrně posypejte cibulí, slaninou a sýrem.
- Pečte při 190 °C (horkovzduch) cca 20 minut dozlatova.