Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Kam s velkou úrodou rajčat? Na plech! Taková galetka jich snese opravdu dost a vy si na ní nesmírně pochutnáte. Tento křehký koláč se netají tím, co v sobě skrývá, a dnes vám ho naservírujeme ve slané verzi. Nebýt ve formě není vždycky na škodu – alespoň galetkám tato volnost dodává pěkný rustikální šmrnc! 

Není to pravidlem, ale častěji se setkáme s galetkami nasladko. Svědčí jim jakékoliv sezonní ovoce, tvaroh nebo třeba mák. Slané varianty jsou ale neméně lákavé – zkuste třeba kombinaci cukety a lilku nebo červené řepy s roquefortem. Výborná je i olivová galetka, špenátová s lososem či dýňová s hruškou.

Na galetku o průměru 24 cm potřebujete:

  • 250 g pšeničné hladké mouky
  • špetku soli
  • 125 g másla
  • 1 lžíci jablečného octa (pro tažnější a křehčí těsto)
  • 2 až 3 lžíce ledové vody

Na náplň:

  • asi 300 g mixu rajčat (zelená, červená, oranžová, žlutá)
  • 250 g ricotty
  • 1 lžičku červeného pesta
  • čerstvý tymián
  • 125 g mozzarelly
  • ½ lžíce třtinového cukru
  • krémový balzamikový ocet na zakápnutí 
  • 1 malé vejce na potření
  • vločkovou sůl na posypání
  • pár lístků čerstvé bazalky

Postup

  1. Dejte do mísy mouku a špetku soli. Pak přidejte studené máslo nakrájené na kostky a pomocí nože jej do mouky nasekejte na malé části. Přilijte ocet a postupně dle potřeby i trochu ledové vody. 
  2. Těsto zpracovávejte nejprve pomocí vařečky, jakmile bude držet více při sobě, zapojte i své ruce. Křehkosti těsta docílíte právě tak, že jej při zpracování moc neprohřejete a nepřepracujete. Hotové těsto vytvarujte na vyšší placku a zabalte do folie. Nechte v lednici minimálně dvě hodiny odležet, ideálně však přes noc.
  3. Vyndejte těsto z lednice, aby trošku povolilo. Mix zelených, červených, oranžových a žlutých rajčat opláchněte, otřete a nakrájejte ostrým nožem dle libosti na kolečka, podélně nebo napůl. Nechte je ležet v misce nebo na talíři, kde mezitím pustí přebytečnou vodu, a připravte si náplň.
  4. Ricottu smíchejte s pestem a několika otrhanými snítkami tymiánu. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Těsto rozválejte na lehce pomoučněné desce. Uprostřed jej trošku zmáčkněte (tam bude nejvíce ztuhlé) a poté válečkem rozválejte postupně do stran na kulatou placku. Tu opatrně přemístěte na pečicí papír a dovyválejte k jeho okrajům.
  5. Těsto přeneste i s papírem na plech a potřete ricottovou směsí, avšak asi 5 cm od okrajů ponechte těsto nenatřené. Na ricottu vyskládejte nakrájenou mozzarellu a poté rajčata. Posypte je třtinovým cukrem a zakápněte balzamikovým octem. Prázdné okraje galetky přehněte postupně dovnitř, potřete je rozšlehaným vejcem a zlehka zasypejte vločkovou solí. Dejte do vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečte 40 minut dozlatova.
  6. Po upečení nechte rajčatovou galetku zchladnout a před podáváním ozdobte čerstvou bazalkou.