Marek Pavala má za sebou vaření pro Arnolda Schwarzeneggera. A v několika restauracích si vyzkoušel, jaké to je, být v kuchyni sám. „Nechtěl jsem být zavřený v kuchyni od nevidím do nevidím. Vaření jsem miloval, ale toužil jsem po svobodě,“ vysvětluje podnikatel, proč založil netradiční outdoorovou školu vaření Camp Fuego.

„Fuego jsem založil jako útočiště pro všechny, kteří chtějí na chvilku zmizet, nechat všední starosti za sebou, dobře se najíst, napít a posedět u ohně. A postupem času mi teprve začalo docházet, o kolik je vaření venku na ohni zábavnější a pestřejší, než když jste zavřený v kuchyni,“ říká Pavala.

Ke kurzům pro veřejnost poprvé přičichl jako šéfkuchař školy vaření Laboratorio. Když ho přestávalo bavit velkoměsto, odjel hledat klid do přírody. „S přáteli jsme stanovali a uvařili jsme si venku pár jídel na ohni. Když jsme dali fotky na internet, strašně moc lidí mi začalo psát, jestli by nemohli přijet taky,“ vypráví šéfkuchař.

Vaření na ohni

A tak v roce 2018 začal od nuly s outdoorovou školou Camp Fuego. Původní podoba byla vysloveně spartánská. Šlo o pět vojenských stanů u rybníka a jedno ohniště. Dnes má Pavala vlastní pozemek se stodolou, který každý rok zvelebuje a vylepšuje. „Troufám si říct, že teď je Fuego vizuálně vážně kouzelné místo s jedinečnou atmosférou,“ dodává.

Kde přesně se škola nachází, je obestřeno tajemstvím. Pavala prozradí jen tolik, že je to kousek od Benešova. „Nechci, aby se k nám někdo jezdil jen tak koukat a třeba rušil při kurzu,“ vysvětluje důvod tajností.

Ústřední roli v Pavalových kurzech hraje oheň. „Lidé si myslí, že na grilování a vaření venku potřebují spoustu vybavení. Na Fuegu vás ale naučíme připravit nejlepší steak a nepotřebujete k tomu nic než kus masa a ohniště,“ zdůrazňuje.

Kurz začíná seznámením u skleničky. „A pak hned účastníci rozdělávají oheň a postupně vaří všechny chody,“ říká šéfkuchař.

Na rozdíl od klasických kurzů ale nikdo nemusí hned domů. „Můžou u nás přespat v podsadovém stanu a užít si i zbytek večera u ohniště nebo v našem kovbojském baru ve stodole. Odjíždí se až další den ráno,“ dodává Pavala.

Terminál nám dává svobodu

Loni Camp Fuego přivítal přes dva tisíce hostů a vygeneroval obrat kolem deseti milionů korun. Tým se střídá v závislosti na sezoně, ale pohybuje se v něm kolem deseti až dvanácti lidí. Výraznější expanze se však nechystá.

„Nerad bych takhle specifické podnikání provozoval ve větším měřítku, vytratilo by se to kouzlo. Ale chceme se pořád zlepšovat, třeba na příští rok se zaměřím na zlepšení stanů,“ avizuje Pavala.

I když je Fuego tak trochu únik z moderního světa a učí se tu vařit bez ničeho jen na ohni, organizace se bez moderních technologií neobejde. Termíny kurzů si zákazníci rezervují a zaplatí online. „Stačí si vybrat kurz podle menu, vybrat termín kurzu a online zaplatit. Nic složitého,“ konstatuje Pavala.

Když už jsou hosté na místě, nemusejí se stresovat s hotovostí. „Placení přes terminál je pro hosty vítaná možnost. Člověk bývá často nervózní, když jede někam do neznáma, do přírody, jestli se na místě bude dát platit kartou, protože nemá dost hotovosti. Terminál tohle dost usnadňuje. Dává tak svobodu jak nám, tak hostům,“ říká zakladatel školy Camp Fuego.


Visa je jednou z největších platebních sítí světa, která propojuje podnikatele s více než 4,2 miliardy potenciálních zákazníků – držitelů platebních karet Visa. V Česku podnikatelům pomáhá program Česko platí kartou, který nabízí platební terminál na šest měsíců zdarma a doteď jej využilo už více než 35 tisíc obchodníků. Na podporu žen podnikatelek Visa spustila globální program She’s Next, který jim pomáhá v růstu podnikání pomocí grantu a mentoringových programů.