Oreganem provoněné masové koule v bohaté rajčatové omáčce zapečené mozzarellou a sýrem provolone jsou perfektním pohoštěním, které vás v zimních dnech zaručeně prohřeje. Je to přesně ten typ jídla, který můžete s láskou naservírovat celé rodině, aniž byste v kuchyni strávili půl dne. Připravte ho plný pekáč a přílohu zvolte dle libosti.
K masovým koulím v rajčatové omáčce skvěle pasují různé druhy těstovin, případně bramborová kaše nebo plátky bagety. Díky mozzarelle a sýru provolone je pokrm krémovější a získává ještě lahodnější chuť, barvu i vůni.
Toužíte-li po zdravější přípravě masových koulí, můžete je namísto smažení v pánvi upéct v troubě bez oleje. Zároveň ušetříte i trošku času oproti smažení kuliček ve více dávkách. Jenže! – omáčku pak ochudíte o přípečky z masa, které v základu na pánvi zůstávají…
Hovězí kuličky v rajčatové omáčce zapečené sýrem
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g mletého hovězího masa
- 50 g strouhanky
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 60 g strouhaného parmezánu
- 1 vejce
- 1 lžíce lístků oregana
- ½ lžičky nového mletého koření
- Sůl & pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
Na rajčatovou omáčku:
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce harissa pasty
- 1 lžíce javorového sirupu
- 700 g rajčatové passaty
- 150 ml hovězího vývaru
- Sůl & pepř
- 5 snítek čerstvého oregana
Na dohotovení:
- 125 g mozzarelly z buvolího mléka
- 125 g sýru provolone
- Čerstvé oregano
- Těstoviny (tagliatelle)
- Bageta rustikální
Postup
- Začněte přípravou masových koulí. Do větší mísy vložte mleté maso, strouhanku, nadrobno nasekanou cibuli s česnekem, parmezán a rozšlehané vejce. Přidejte nasekané lístky oregana, nové koření, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše rukama pečlivě promíchejte. Navlhčenými dlaněmi pak vytvarujte 18 až 20 koulí o hmotnosti 40 až 45 gramů.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej a vložte polovinu masových koulí. Smažte je za průběžného otáčení ze všech stran do zlatohněda. Jedna várka zabere cca deset minut – přesný čas přizpůsobte skutečné velikosti koulí. Koule vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného oleje. Stejným způsobem zpracujte zbylou dávku. Všechny koule pak přemístěte do zapékací mísy.
- Do stejné pánve s olejem přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Osmahněte ji dozlatova a nechte rozvonět nadrcený česnek. Vmíchejte harissa pastu, javorový sirup, passatu a vývar. Směs osolte a lehce opepřete. Přidejte snítky oregana a nechte na mírném plameni 15 až 20 minut probublávat, dokud omáčka lehce nezhoustne.
- Vyjměte snítky oregana a přelijte omáčkou masové koule v zapékací míse (23x17x5 cm). Mozzarellu nakrájejte na menší kousky, provolone nastrouhejte najemno a oba druhy sýru rozprostřete po celé ploše zapékací mísy. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 30 minut, dokud sýr na povrchu krásně nezezlátne.
- Hovězí kuličky v rajčatové omáčce ozdobte čerstvým oreganem. Podávejte s čerstvými těstovinami tagliatelle nebo plátky rustikální bagety.