skip to main content

Bageta, co má koule. S karamelizovanou cibulí, mandlovo-hořčičným krémem a masovými kuličkami

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Masové kuličky jsou velice vděčné jídlo, které se dá servírovat na nespočet způsobů. S rajčatovou omáčkou a těstovinami, se sladkokyselou omáčkou a rýží, na salátu, s bramborovou kaší nebo například v bagetě. Zkrátka si na nich pochutnáte jak v klasice, tak i v méně tradičních pokrmech. Proto, až se budete příště pouštět do přípravy těchto šťavnatých masových kuliček, upečte si jich rovnou víc. Upotřebíte je jak v bagetě, tak v řadě zmiňovaných pokrmů.

Na 2 porce masových kuliček:

  • 250 g hovězího mletého masa
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
  • Špetka soli a čerstvě mletého pepře
Reklama

Na cibuli:

  • 2 velké červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa

Na mandlovo-hořčičný krém:

  • 30 g blanšírovaných mandlí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plná lžíce hrubozrnné hořčice
  • 5–6 lžic olivového oleje
  • 1–2 lžičky javorového sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Špetka soli

Dále:

  • 1 velká bageta
  • Rukola
  • Červená paprika
  • Olivový olej

Postup

  1. Mleté maso smíchejte s římským kmínem, tymiánem, solí a pepřem. Vytvarujte kuličky o průměru asi padesátikoruny a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. 
  2. Papriku nakrájejte na proužky, v míse zakápněte trochou olivového oleje, přidejte špetku soli a promíchejte. Rozprostřete vedle masových kuliček.
  3. Troubu zapněte na 250 °C v režimu grilování. Plech vložte do vyhřáté trouby a zprudka grilujte 5 minut. Poté teplotu ztlumte na 200 °C a grilujte dalších 15 minut.
  4. Cibuli nakrájejte na slabší půlměsíčky. Na rozehřátou pánev nalijte asi 2 lžíce oleje a cibuli pozvolna za občasného míchání opékejte, dokud nebude chytat zlatohnědý nádech. Bude to trvat 20 až 25 minut. Nikam nespěchejte. Díky pomalému restování cibule zesládne. Stáhněte z plotny, přelijte 2 lžícemi balzamikového octa a promíchejte.
  5. Mandle a česnek nasucho opečte na pánvi. Rozmixujte nadrobno a promíchejte s hořčicí, olivovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a solí. 
  6. Bagetu podélně rozkrojte (neprokrajujte úplně – u jedné strany nechte bagetu neprořízlou). Spodní i vrchní část pomažte mandlovo-hořčičným krémem. Dovnitř rovnoměrně rozprostřete hrst rukoly. Obložte paprikou, kuličkami a nakonec zasypejte cibulí.