Avokáda a manga dozrálá do chuťové dokonalosti v sobě mají kus ráje i ďábelského pokušení. Vzdor předpokladům se přitom tahle svůdnost neděje v žádné sluncem nasvícené exotice, nýbrž ve firmě Titbit na okraji Prahy. A to díky unikátní technologii.

Exotika? Dávno předtím, než Martině Procházkové zavoněla po sladkém ovoci, neodolatelně ji polechtala v nose prostřednictvím vůně knih. „Hltala jsem dobrodružné romány z dalekých zemí. Verneovky a tak podobně, to byl můj svět – mým úplně největším hrdinou byl ale James Cook,“ prozrazuje usměvavá žena.

Slavný mořeplavec objevoval nové světy a objevitelkou je svým způsobem i paní Martina. S manželem Vojtěchem Havránkem vlastní firmu Titbit, která přišla na výjimečný způsob, jak doručit k zákazníkovi avokádo i mango v takové kvalitě, jako by bylo právě utrženo ze stromu.

Objevu by patrně uznale zatleskal nejen James Cook, ale i vizionář Jules Verne. Dojít k němu stálo manželský pár úsilí, čas a investice v řádu desítek milionů korun. Za poměrně vysokou sumu byly do haly v pražské Uhříněvsi nainstalovány technologie, které jinde prakticky nenajdete.

Ovoce potáhneme vrstvou jedlého vosku a díky tomu vydrží ve zralém stavu mnohem déle.

Pouze v Uhříněvsi pracují v regionu střední a východní Evropy komory, které díky kombinaci specifických teplot, vlhkosti a cirkulace vzduchu simulují dozrávání ovoce přirozeným způsobem, takže není potřeba nasazovat chemii.

Forbes Digital Premium

Chcete číst dál? Tento článek je součástí sekce Forbes Premium

Pořiďte si exkluzivní čtení už od 139 Kč měsíčně! Bez limitů a kdykoliv.