Avokáda a manga dozrálá do chuťové dokonalosti v sobě mají kus ráje i ďábelského pokušení. Vzdor předpokladům se přitom tahle svůdnost neděje v žádné sluncem nasvícené exotice, nýbrž ve firmě Titbit na okraji Prahy. A to díky unikátní technologii.

Exotika? Dávno předtím, než Martině Procházkové zavoněla po sladkém ovoci, neodolatelně ji polechtala v nose prostřednictvím vůně knih. „Hltala jsem dobrodružné romány z dalekých zemí. Verneovky a tak podobně, to byl můj svět – mým úplně největším hrdinou byl ale James Cook,“ prozrazuje usměvavá žena.

Slavný mořeplavec objevoval nové světy a objevitelkou je svým způsobem i paní Martina. S manželem Vojtěchem Havránkem vlastní firmu Titbit, která přišla na výjimečný způsob, jak doručit k zákazníkovi avokádo i mango v takové kvalitě, jako by bylo právě utrženo ze stromu.

Objevu by patrně uznale zatleskal nejen James Cook, ale i vizionář Jules Verne. Dojít k němu stálo manželský pár úsilí, čas a investice v řádu desítek milionů korun. Za poměrně vysokou sumu byly do haly v pražské Uhříněvsi nainstalovány technologie, které jinde prakticky nenajdete.

Ovoce potáhneme vrstvou jedlého vosku a díky tomu vydrží ve zralém stavu mnohem déle.

Pouze v Uhříněvsi pracují v regionu střední a východní Evropy komory, které díky kombinaci specifických teplot, vlhkosti a cirkulace vzduchu simulují dozrávání ovoce přirozeným způsobem, takže není potřeba nasazovat chemii.

Forbes Digital Premium